• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

  • Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

   Melanoma: Nem csak nyáron kell figyelni

  • Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

   Öt fontos tudnivaló a most aktuális anyajegyszűrésről

 • egynapos sebészet
  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

  • Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

   Jó ütemben halad az egynapos sebészetek fejlesztése

Egyedülálló urológiai műtéti eljárások Magyarországon

Regionális hírek 2019.01.18 Forrás: Weborvos
Egyedülálló urológiai műtéti eljárások Magyarországon

Európa vezető professzorai a műtét közben, szóban is felhívják a figyelmet a nehézségekre, a legújabb technikai fogásokra.

Idén január 17 – 19. között tizedik alkalommal rendezte meg a Jahn-Ferenc Dél-Pesti Kórház Urológiai Osztálya a „Minimál invazív eljárások az urológiában” című nemzetközi továbbképzést és műtéti kurzust. A Közép-Európában egyedülálló kurzuson három műtőben összesen 16 műtétet és számos előadást kísérhet figyelemmel a mintegy száz hallgató. A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők 8 monitoron háromdimenzióban követhetik élő adásban, audiokommentárral. Európa vezető professzorai a műtét közben, szóban is felhívják a figyelmet a nehézségekre, a legújabb technikai fogásokra és válaszolnak a hallgatóság kérdéseire.

A háromnapos program a szakorvosjelöltek tudásának felmérésével kezdődött. Először a 2019. évi Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló versenyelőadásai hangzottak el. A győztes tanulmány előadója, Dr. Romics Miklós utazhat a CEM Kongresszusra. A felkért szakorvosjelöltek ezután szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben. Dr. Széll Tamás előadása bizonyult a legjobbnak, aki így elutazhat az Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg (EAU Section of Uro-Technology) idei kongresszusára.

A második napon a műtőké és a meghívott külföldi szaktekintélyeké a főszerep, akik bemutatják a legújabb műtéti technikákat, amelyekről előadásokat is tartanak. A világszínvonalat visszatérő barátaink biztosítják, Prof. Dr. Jens-Uwe Stolzenburg, Prof. Dr. Evangelos Liatsikos, Dr. Hoznek András, Dr. Richard Gaston, valamint a tavaly már bemutatkozott fiatal endoszkópos sebész, Dr. Ho Thi Phuc és új vendégelőadóink, Prof. Dr. Renauld Bollens és Prof. Dr. Christian Wülfing is.

Az utolsó napon az uro-onkológiai előadások után a hazai urológus társadalom színe-java mutatja be technikai tudását.

Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztálya, Prof. Dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvos szakma számára.

Legolvasottabb cikkeink