• nátha
  • A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

   A vírus, amit a kisgyerekes szülőknek fontos ismerniük

  • Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

   Nátha, megfázás: mikor forduljunk orvoshoz?

  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

Egyedülálló urológiai műtéti eljárások Magyarországon

Regionális hírek 2019.01.18 Forrás: Weborvos
Egyedülálló urológiai műtéti eljárások Magyarországon

Európa vezető professzorai a műtét közben, szóban is felhívják a figyelmet a nehézségekre, a legújabb technikai fogásokra.

Idén január 17 – 19. között tizedik alkalommal rendezte meg a Jahn-Ferenc Dél-Pesti Kórház Urológiai Osztálya a „Minimál invazív eljárások az urológiában” című nemzetközi továbbképzést és műtéti kurzust. A Közép-Európában egyedülálló kurzuson három műtőben összesen 16 műtétet és számos előadást kísérhet figyelemmel a mintegy száz hallgató. A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők 8 monitoron háromdimenzióban követhetik élő adásban, audiokommentárral. Európa vezető professzorai a műtét közben, szóban is felhívják a figyelmet a nehézségekre, a legújabb technikai fogásokra és válaszolnak a hallgatóság kérdéseire.

A háromnapos program a szakorvosjelöltek tudásának felmérésével kezdődött. Először a 2019. évi Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló versenyelőadásai hangzottak el. A győztes tanulmány előadója, Dr. Romics Miklós utazhat a CEM Kongresszusra. A felkért szakorvosjelöltek ezután szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben. Dr. Széll Tamás előadása bizonyult a legjobbnak, aki így elutazhat az Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg (EAU Section of Uro-Technology) idei kongresszusára.

A második napon a műtőké és a meghívott külföldi szaktekintélyeké a főszerep, akik bemutatják a legújabb műtéti technikákat, amelyekről előadásokat is tartanak. A világszínvonalat visszatérő barátaink biztosítják, Prof. Dr. Jens-Uwe Stolzenburg, Prof. Dr. Evangelos Liatsikos, Dr. Hoznek András, Dr. Richard Gaston, valamint a tavaly már bemutatkozott fiatal endoszkópos sebész, Dr. Ho Thi Phuc és új vendégelőadóink, Prof. Dr. Renauld Bollens és Prof. Dr. Christian Wülfing is.

Az utolsó napon az uro-onkológiai előadások után a hazai urológus társadalom színe-java mutatja be technikai tudását.

Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztálya, Prof. Dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvos szakma számára.

Legolvasottabb cikkeink