• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Egyedülálló urológiai műtéti eljárások Magyarországon

Regionális hírek 2019.01.18 Forrás: Weborvos
Egyedülálló urológiai műtéti eljárások Magyarországon

Európa vezető professzorai a műtét közben, szóban is felhívják a figyelmet a nehézségekre, a legújabb technikai fogásokra.

Idén január 17 – 19. között tizedik alkalommal rendezte meg a Jahn-Ferenc Dél-Pesti Kórház Urológiai Osztálya a „Minimál invazív eljárások az urológiában” című nemzetközi továbbképzést és műtéti kurzust. A Közép-Európában egyedülálló kurzuson három műtőben összesen 16 műtétet és számos előadást kísérhet figyelemmel a mintegy száz hallgató. A háromdimenziós laparoszkópos csúcstechnológiával végzett műtéteket a résztvevők 8 monitoron háromdimenzióban követhetik élő adásban, audiokommentárral. Európa vezető professzorai a műtét közben, szóban is felhívják a figyelmet a nehézségekre, a legújabb technikai fogásokra és válaszolnak a hallgatóság kérdéseire.

A háromnapos program a szakorvosjelöltek tudásának felmérésével kezdődött. Először a 2019. évi Európai Urológus Társaság Közép-Európai Találkozó (EAU CEM) szelektáló versenyelőadásai hangzottak el. A győztes tanulmány előadója, Dr. Romics Miklós utazhat a CEM Kongresszusra. A felkért szakorvosjelöltek ezután szintfelmérő előadásokat tartottak endoszkópos, laparoszkópos témakörben. Dr. Széll Tamás előadása bizonyult a legjobbnak, aki így elutazhat az Európai Urológus Társaság Uro-Technológiai Részleg (EAU Section of Uro-Technology) idei kongresszusára.

A második napon a műtőké és a meghívott külföldi szaktekintélyeké a főszerep, akik bemutatják a legújabb műtéti technikákat, amelyekről előadásokat is tartanak. A világszínvonalat visszatérő barátaink biztosítják, Prof. Dr. Jens-Uwe Stolzenburg, Prof. Dr. Evangelos Liatsikos, Dr. Hoznek András, Dr. Richard Gaston, valamint a tavaly már bemutatkozott fiatal endoszkópos sebész, Dr. Ho Thi Phuc és új vendégelőadóink, Prof. Dr. Renauld Bollens és Prof. Dr. Christian Wülfing is.

Az utolsó napon az uro-onkológiai előadások után a hazai urológus társadalom színe-java mutatja be technikai tudását.

Az első, minimál invazív beavatkozásokkal foglalkozó tudományos ülését 2009-ben rendezte a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Urológiai Osztálya, Prof. Dr. Tenke Péter vezetésével. Az urológiai műtéti technológiák gyors fejlődésének köszönhetően a konferencia minden évben számos újdonsággal szolgál a hazai orvos szakma számára.

Legolvasottabb cikkeink