• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Egyetemi díj az áttörő molekuláris felfedezésért

Regionális hírek 2023.03.28 Forrás: Unideb.hu
Egyetemi díj az áttörő molekuláris felfedezésért

A professzor már a kutatásai során azonnali áttörést, látható javulást ért el a beteg újszülöttek kezelésében.

Az újszülött diabétesz kezelésében elért forradalmi eredményeiért az Oxford Egyetem Élettani Intézeteinek professzora, Dame Frances Mary Ashcroft részesült a „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” elismerésben 2020-ban. A covid miatt csak idén tudta átvenni az ioncsatornák fiziológiájával foglalkozó brit professzor a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar díját Csernoch Lászlótól, a DE tudományos rektorhelyettesétől és Mátyus László dékántól.

A kitüntetést a DE ÁOK professzorai 2020-ban ítélték oda Dame Frances Mary Ashcroftnak, aki a járványhelyzet miatt korábban nem tudta átvenni az elismerést, ezért rendezték meg most a hivatalos díjátadó ceremóniát a Debreceni Egyetem Aulájában - számolt be róla az egyetemi portál.

A Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést 2003-ban hozták létre azzal a céllal, hogy olyan kutatócsoportot, vagy tudományos szakembert ismerjenek el, aki tevékenységével jelentős mértékben segítette a molekuláris orvostudomány fejlődését, valamint kutatási eredményeivel hozzájárult a korszerű betegellátáshoz.

- A kiválasztás feltétele, hogy kutatásai, felmutatott eredményei révén az emberiség jövője érdekében érjen el kiemelkedő tudományos sikereket. A professzorasszony beteg gyermekek tízezreinek életet változtatja meg forradalmi felfedezésének köszönhetően. Fontos a kar számára is a díj, hiszen az egyetemi szakemberek is rengeteget profitálhatnak belőle szakmailag, gyakorlati munkájuk során is hasznosíthatják a kutatás eredményeit – fogalmazott Mátyus László, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Az elismerés odaítélésében szerepet játszott az, hogy a kutató az újszülöttkori diabétesz területén ért el tudományos áttörést, az eredményeit pedig már alkalmazzák a kezelések során.

- Kiemelkedő annak jelentősége, hogy a professzor már a kutatásai során azonnali áttörést, látható javulást ért el a beteg újszülöttek kezelésében. A kutatásainak köszönhetően megtalált azokat a mutációkat, a fehérjékben bekövetkező változásokat, amelyek miatt a gyerekek cukorbetegséggel születnek. Olyan alternatív kezelési módszert fedezett fel, amellyel az életminőség, valamint a szövődmények esetében is jelentős változások érhetők el – jelentette ki Panyi György, az ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet igazgatója.

Dame Frances Mary Ashcroft professzor legismertebb kutatási területe olyan fehérjék vizsgálata, melyek kóros működése a cukorbetegség (diabétesz) egyes ritka, örökletes formáinak kialakulásához vezet. Kutatásai során a hasnyálmirigy inzulin termelő sejtjei, az úgynevezett béta sejtek sejthártyájában található ioncsatorna fehérjék közül a K+ csatornák működését vizsgálata. Az általa felfedezett szabályozási folyamat rámutatott arra, hogy egy K+ csatorna típus kulcsszerepet játszik a vércukor szabályozásában. Ez a felismerés vezetett később ahhoz a nagy klinikai jelentőségű felfedezéshez, hogy az újszülöttkori diabéteszes betegek jelentős részében az általa vizsgált K+ csatorna mutációja okozza a betegséget, azaz nem az inzulintermelés, hanem a megtermelt inzulinsejtekből történő kijuttatása szenved zavart. Felfedezése alapján az újszülöttkori diabéteszes betegek mintegy 90 százaléka váltott át az inzulininjekciókról a szájon át szedhető tablettákra, ez pedig jelentősen javította az állapotukat és az életminőségüket. Ma már elfogadott, ajánlott terápia a betegség kezelésére.

- Nagy elismerés számomra a díj, megtiszteltetés, hogy a Debreceni Egyetem díjazottjai közé kerülhettem, ezáltal pedig egy kitűnő társaság tagja lehetek. Nem egyszemélyben kapom a díjat, hanem azokkal a munkatársaimmal együtt, akikkel közösen dolgoztam és sikerült elérnünk, hogy a betegséggel született csecsemőkön nem inzulininjekcióval, hanem gyógyszeres kezelés révén próbálunk segíteni. Remélhetőleg így rövid időn belül minél több újszülött esetében sikerülhet lelassítani a negatív folyamatokat - emelte ki az oxfordi professzor.

Dame Frances Mary Ashcroft a Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért kitüntetést március 28-án, kedden vette át az Aulában, ezt követően tudományos eredményeiről tartott előadást.