• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Egykapus sürgősségi ellátást terveznek Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu
Egykapus sürgősségi ellátást terveznek Debrecenben

Minden eddiginél professzionálisabb szintre szeretnék emelni a sürgősségi ellátást a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában.

- Folytatódik az elmúlt években elkezdett jelentős műszeres fejlesztés, folyamatban van az új lélegeztető gépek, defibrillátorok és az invazív beavatkozásokhoz szükséges eszközök beszerzése. Rendkívül fontos a kardiológia sürgősségi diagnosztika fejlesztése is, hiszen a Sürgősségi Klinikán évente 15-16 ezer embert kezelünk akut kardiovaszkuláris betegség tüneteivel, ezért a jövőben nemzetközi színvonalú berendezésekkel bővülhet a klinika eszközparkja – jelentette be Szabó Zoltán, a Sürgősségi Klinika igazgatója a IV. Sürgősségi Orvostani Fórum április 6-i sajtótájékoztatóján a Kölcsey Központban.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2017. november 1-én jött létre az ország első önálló Sürgősségi Klinikája, ahol az elmúlt évek jelentős humánerőforrás-fejlesztésének köszönhetően jelenleg 71 szakorvos és klinikai szakdolgozó gondoskodik az évente 35 ezer sürgősségi ellátást igénylő betegről - tudósított az eseményről az intézmény honlapja.

A Sürgősségi Klinika jelenleg a megszokott helyén, a Belgyógyászati Klinika A épületében található, de a hosszú távú tervek szerint a jövőben önálló épületbe költözne. Balatoni Ildikó, a Klinikai Központ operatív igazgatója a sajtótájékoztatón bejelentette: az önálló Sürgősségi Klinika megalakulása óta kialakították a működési rendet és egyértelműsítették a betegutakat, hosszú távon pedig az egykapus, egységes sürgősségi ellátás megteremtését tűzték ki célul.

Az ellátás minőségét és gyorsaságát javíthatja, ha a jövőben a jelenlegi kétkapus – a Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban és Klinikai Központban működő - rendszer helyett a debreceni és a régióban élő sürgősségi ellátásra szoruló betegeket valóban egy helyen látják majd el.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hozzátette: az ország egészségügyi ellátásában is példaértékű az egyetem és a mentőszolgálat közötti, az oktatást és a tudományos tevékenységet is érintő együttműködés.

- Egy olyan komplexumot szeretnénk létrehozni, amely Európában is egyedülálló – hangsúlyozta a főigazgató. - Oktatási szempontból komoly előrelépést jelent, hogy önállóvá vált a Sürgősségi Orvostan Tanszék. A gyakorlati képzés eddig is hangsúlyos volt, a közeljövőben a skill központokban megvalósuló eszközfejlesztés révén pedig sokkal több lehetőség lesz a sürgősségi orvostannal összefüggő diszciplínák gyakorlati oktatómunkájának fejlesztésére - mondta Németh Norbert, az Általános Orvostudományi Kar oktatási dékánhelyettese.

- Bővíteni fogjuk a Gyerekklinikán működő sürgősségi osztály profilját, 2020-ra pedig megépül a Klinikai Központban egy 2600 négyzetméteres gyermeksürgősségi komplexum –tájékoztatott Balla György, a Gyermekgyógyászati Intézet egyetemi tanára.

Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökségi tagja kijelentette: az önálló Sürgősségi Klinika létrejöttével a Debreceni Egyetem példát mutat a 21. század betegcentrikus ellátási rendszerének kialakításához.

- A sürgősségi ellátás minden területén nélkülözhetetlen a szakdolgozók jelenléte, ezért kiemelten fontos az utánpótlás megszólítása és a szakdolgozók továbbképzése, valamint egy olyan jövőkép felvázolása, amelyben biztosítja a szakmai előmenetel lehetőségét – fogalmazott Mártai István, a Magyar Oxyológiai Társaság elnöke.

Legolvasottabb cikkeink