• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Együttműködés a hatékonyabb onkológiai betegellátásért

Regionális hírek MA 08:45 Forrás: Unideb.hu
Együttműködés a hatékonyabb onkológiai betegellátásért

A Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinikája a GE HealthCare szoftverfejlesztési programjának validálásában vesz részt.

Folytatódik a Debreceni Egyetem és a világ egyik vezető egészségipari vállalata, a GE HealthCare sugárterápiás gyógyítást segítő kutatás-fejlesztési együttműködése, melynek keretében az Onkoradiológiai Klinika a GE HealthCare szoftverfejlesztési programjának validálásában vesz részt. A komplex sugárkezelési eljárásokat rendszerbe fogó alkalmazáshoz kapcsolódó együttműködésről szerdán állapodtak meg az egyetem és a cég képviselői.

A Debreceni Egyetem és a GE HealthCare közötti kutatás-fejlesztési megállapodást 2023 májusában írták alá a Debreceni Egyetem és a vállalat vezetői. Az azóta eltelt időszakban az Onkoradiológiai Klinika munkatársai a tervezett tesztelési és kiértékelési feladatot, a hozzárendelt elemzésekkel 2023 végéig elvégezték, az eredményeket mind az európai (The European Society for Radiotherapy and Oncology), mind az amerikai (American Society for Radiation Oncology) szakmai közösségnek bemutatták. 

A kiváló tapasztalatok alapján az egyetem és a cég vezetői az együttműködés folytatása mellett döntöttek.

Szilvássy Zoltán rektor szerint az egészségipart stratégiai területként kezelő Debreceni Egyetem számára kiemelt fontosságú, hogy a legjelentősebb ipari szereplőkkel dolgozzanak együtt a hatékony betegellátás, valamint a magasszintű oktatási és kutatási tevékenység érdekében.  

- Az ilyen együttműködések lehetőséget teremtenek az egyetem számára a valós piaci szereplőkkel történő közös munkára, és új, innovatív eljárások, módszertanok megismerésére, illetve fejlesztésére. Emellett kiváló alkalom a klinikán folytatott szakmai munka nemzetközi megméretésére is – jelentette ki, a Debreceni Egyetem rektora. 

A megállapodás kapcsán Ben Newton, a GE HealthCare onkológiai vezérigazgatója hozzátette: a GE HealthCare a teljes sugárterápiás eljárás fejlesztéséhez kínál innovatív megoldásokat, mind az egészségügyi szakemberek, mind a daganatos betegek számára.  

-  A klinikai együttműködések képezik kutatás-fejlesztési erőfeszítéseink alapját, és örömünkre szolgál, hogy a mai napon megerősítjük partnerségünket a Debreceni Egyetemmel az Intelligens Sugárterápia (Intelligent Radiation Therapy - iRT) megoldás validálása kapcsán. Az iRT alkalmazást úgy tervezték, hogy zökkenőmentes interoperabilitást, összekapcsolhatóságot és hatékonyságot tegyen lehetővé a több gyártótól származó rendszerek között a teljes sugár-onkológiai ellátás során-fejtette ki Ben Newton. 

Ferenczi Lehel, a GE HealthCare adat és analitikai igazgatója kiemelte: a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinika részlege kiemelkedő, korszerű berendezésekkel és szakértői kapacitással rendelkezik, melyek támogatják a vállalat kutatási és fejlesztési törekvései a sugárterápia hatékonyságának növelése érdekében.  

- Nagy várakozással tekintünk a szoftvervalidáció terén együttműködésünk továbbvitelére, hiszen felbecsülhetetlen visszajelzéseket kapunk az iRT - Intelligens Sugárterápia (Intelligent Radiation Therapy - iRT) pontos és megbízható teljesítményéről klinikai környezetben.  A Klinikai Központ továbbá lehetőséget biztosít az iRT sugárterápiás alkalmazás bemutatására, valamint annak több gyártót érintő adatkezelési képességeinek megismertetésére- mondta Ferenczi Lehel, a GE HealthCare adat és analitikai igazgatója. 

Bács Zoltán kancellár hozzáfűzte: az egyetem és a vállalat mintegy tíz éves múltra visszatekintő együttműködésében mérföldkőnek számít a mostani megállapodás.  

- A GE HealthCare a Debreceni Egyetemtől tudást vásárol, amelyet világszerte szeretne hasznosítani. Öröm számunkra, hogy a Klinikai Központban és az Általános Orvostudományi Karon olyan kollégák dolgoznak és olyan infrastruktúra áll rendelkezésre, amely alkalmassá teszi az intézményt arra, hogy a fejlesztésekben együtt dolgozzunk a világ egyik vezető egészségipari vállalatával. Az egyetemen az a bevált gyakorlat, hogy az együttműködés kapcsán keletkezett bevételt mindig azon a területen hasznosítjuk, ahonnan az származik – nyilatkozta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. 

Az Onkoradiológiai Klinikán eredményes tesztelést hajtottak végre, mely során bekapcsolódtak egy GE HealthCare által indított onkoradiológiai betegmenedzsment mesterséges intelligencia (MI) alapú szoftver termékfejlesztési folyamatába. Az első fázis egyik kiemelt része volt a korai termékfejlesztéssel kapcsolatos klinikai, technikai és technológiai kihívások kezelése és megoldása.   

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központja, illetve az Onkoradiológiai Klinika színvonalas gyógyító munkájával, nemzetközileg is kiemelkedő szakembergárdájával, illetve korszerű infrastruktúrájával kiváló feltételeket biztosít a közös munkához, az onkológiai ellátás további fejlődéséhez. A legfontosabb cél, hogy a világszínvonalú technológia alkalmazásával minél több beteg gyógyulhasson meg a lehető legrövidebb idő alatt – hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor, a Klinikai Központ elnöke. 

A tavaly kezdődött közös munka első szakasza eredményesen lezárult, a mostani fázisban a klinika  formálja és teszteli az IRT rendszer első éles verzióját Európában.   

 

-    A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinika a jelenlegi fázisban magasabb szintű kutatás-fejlesztési feladatokat kap. Az Egyesült Államokban a Houstoni MD Anderson Cancer Center, Európában pedig a mi klinikánk alakítja és teszteli az IRT rendszer első éles verzióját. A mostani feladatok már a klinikán bevezetett folyamatokba történő integrációt, tesztelést és folyamatfejlesztést ölelnek fel, emellett kialakítjuk az európai bemutató site-ot. A kutatás-fejlesztési szerződést évi felülvizsgálattal tervezzük végrehajtani, intenzív konzultáció és eredményértékelés mellett – ismertette Kovács Árpád, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkoradiológiai Klinika igazgatója. 

Ideális esetben az Onkoradiológiai Klinika módszertana, innovatív és a legmagasabb szintű homogén, nemzetközi standardokat alkalmazó, protokollizált és nagy biztonságú betegellátást lehetővé tevő rendszere egy világcég termékének sikeréhez járulhat hozzá, és szolgálhatja világszerte a daganatos betegek magas szintű terápiáját.  

Az intelligens sugárterápia (iRT) alkalmazásával rövidülhet a kezelési idő, illetve elősegíti a daganatok pontosabb célzását, miközben minimalizálható a környező egészséges szövetek károsodása. 

A legfrissebb eredményeket nemrégiben Washingtonban ismét bemutatták az American Society for Radiation Oncology (ASTRO) 2024-es konferencián.