• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Életmentő pontokat adtak át a debreceni közlekedési társaságnál

Regionális hírek 2023.05.23 Forrás: MTI
Életmentő pontokat adtak át a debreceni közlekedési társaságnál

Míg országosan 30 Élet Mentő Pont van, addig a most átadott hárommal együtt Debrecenben 11 található.

Három telephelyén alakított ki úgynevezett Élet Mentő Pontot a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetével együttműködve. A társaság nyolcvan dolgozója el is végezte az életmentő képzést - hangzott el a Petőfi téri pont átadásán hétfőn.

Az Országos Mentőszolgálat 2018-ban hozta létre az Élet Mentő Pont márkanevet, azzal a céllal, hogy ha a csatlakozó cégek, üzletek, sportlétesítmények vállalják egy defibrillátor beszerzését és működtetését, akkor a mentőszolgálat biztosítja az ehhez szükséges oktatást - mondta az átadás alkalmából tartott sajtótájékoztatón Korcsmáros Ferenc, az Országos Mentőszolgálat Észak-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója.

Hangsúlyozta, percenként 10 százalékkal csökken a sikeres beavatkozás esélye, ha valaki közterületen hirtelen rosszul lesz. Hozzátette: ha valaki csak mellkasi nyomást alkalmaz, akkor már megduplázza a beteg sikeres újraéleszthetőségi esélyét, de ha egy félautomata defibrillátort is tudnak használni, akkor a mentő kiérkezéséig megtörténhet az újraélesztés.

Korcsmáros Ferenc közölte, az életmentéshez segítséget nyújt az Életmentő applikáció, amelyen keresztül meg lehet határozni a helyszínt és ki lehet hívni a mentőket is.

Széles Diána alpolgármester arról beszélt, a város számára kifejezetten fontos, hogy a fiatalok minél korábban találkozzanak az életmentéssel, így minden 10. osztályos tanuló, aki részt vesz az iskolaegészségügyi szűrésen, az életmentő képzésben is részesül.

Kiemelte, hogy míg országosan 30 Élet Mentő Pont van, addig a most átadott hárommal együtt Debrecenben 11 található, például a Debreceni Sportuszodában és a Déri Múzeumban. A város további Élet Mentő Pontok kialakításában gondolkodik, elsősorban sokáig nyitva tartó intézményekben - mondta el az MTI-nek Széles Diána.

A Petőfi tér a vasútállomás miatt is nagyon forgalmas - mondta a helyszínválasztásról Tóth Szabolcs, a DKV Zrt. vezérigazgatója; a másik két helyszín a Salétrom utcai és a Kígyó-Hagyma utcai telephely.

Közölte, az együttműködést a mentőszolgálat regionális igazgatóságával az hívta életre, hogy tavaly több mint 200 esetben kellett riasztaniuk a mentőket; ezért idén tavasszal az összes járművüket átalakították úgy, hogy rosszullét esetén a "Mentőre vár" felirat megjelenhessen rajta, most pedig Élet Mentő Pontok jöttek létre a megállapodás részeként.