• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elindult a tüdőrák-szűrő program tesztüzeme a XIII. kerületben

Regionális hírek 2020.10.16 Forrás: Weborvos
Elindult a tüdőrák-szűrő program tesztüzeme a XIII. kerületben

A felvételek kiértékelését első körben mesterséges intelligencia végzi, ám a végleges kiértékelést már radiológus szakorvos.

Hamarosan új szolgáltatást biztosít a XIII. kerületben élők számára a Diagnosztikai Központ: már elindult a tüdőrák-szűrő program tesztüzeme. A vizsgálat célközönsége a 45-75 év közötti dohányzó páciensek, illetve azok, akik korábban dohányoztak - adta hírül a kerület közleménye. Dr. Pajor Péter radiológus főorvos, a Diagnosztikai Központ vezetője elmondta: „A tüdőrák még mindig a vezető halálokok között van, és általában a dohányzással hozható összefüggésbe. A daganat korai felismerésével a páciens életesélyei jelentősen javulnak. A CT-szűrés az 1 centiméternél kisebb elváltozásokat is detektálja, vagyis jóval hatékonyabb a klasszikus tüdővizsgálatoknál. Másfelől rendkívül alacsony a sugárterhelése, a mellkas CT-nek csak a töredéke. A tüdőrák-szűrésnek ezt a csúcstechnológiáját az országban az elsők között vezeti be a XIII. Kerületi Önkormányzat, rajta kívül még csak néhány kórház használja ezt.”

A felvételek kiértékelését első körben – ez forradalmi újdonság – mesterséges intelligencia végzi, ám a végleges kiértékelést már radiológus szakorvos. A szűrővizsgálatok az önkormányzat finanszírozásának köszönhetően ingyenesen vehetők igénybe – a háziorvosok javaslatára is.

A Diagnosztikai Központ megnyitását megelőző években a CT/MR vizsgálatok több mint 90%-át 13 egészségügyi intézményben végezték, míg a fennmaradó 10%-on közel 50 intézmény osztozott. A XIII. kerület ezt a helyzetet orvosolta azzal, hogy 2017-ben az önkormányzatok közül elsőként alakított ki CT/MR Diagnosztikai Központot, amely a kerületi lakosok számára rövid határidőn belül, térítésmentesen vehető igénybe. A berendezés telepítését a Radiológiai Szakmai Kollégium egyöntetűen támogatta, ugyanakkor a NEAK jogelődje, az OEP Többlet-kapacitás Befogadási Bizottsága több alkalommal is elutasította a kerület által benyújtott közfinanszírozási kérelmet a döntés indokolása nélkül. Ezért a beruházás mellett az üzemeltetést is az önkormányzat oldja meg - emlékeztet a közlemény.

A kivizsgálások várólistája az államilag finanszírozott lehetőségekkel összehasonlítva jóval rövidebb: CT esetében 2, MR vizsgálatok esetében 3 héten belül lehet sorra kerülni; a kerület lakosságának nem szükséges a költséges magándiagnosztikai vizsgálatokat igénybe vennie. Az intézmény működésének három éve alatt összesen 2335 CT és 8419 MR vizsgálatot végeztek; összesített piaci értékük meghaladja a 870 millió forintot, ami térítésmentesen állt a lakosság rendelkezésére, és továbbra is ingyenes ez a szolgáltatás annak ellenére, hogy a NEAK továbbra sem finanszírozza a Diagnosztikai Központ működését.

A három év tapasztalatai alapján megállapítható: az önkormányzat közelebb hozta a lakossághoz a kivizsgálást, a megelőzést és ezzel a gyógyulás esélyét. A CT/MR képalkotó-minősége kiváló, a betegbiztonságot és a vizsgálatra érkezők komfortérzetét az intézmény teljeskörűen kielégíti - írták.

Legolvasottabb cikkeink