• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elkészült az új gyermekpszichiátriai centrum Szegeden

Regionális hírek 2023.11.23 Forrás: MTI
Elkészült az új gyermekpszichiátriai centrum Szegeden

A gyermekklinika tömbjéhez kapcsolódik az uniós támogatással kialakított új, ötszintes, 2500 négyzetméteres épület.

Elkészült a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új gyermekpszichiátriai centruma, az uniós támogatással kialakított és berendezett épületet csütörtökön adták át.

Rovó László rektor az ünnepségen úgy fogalmazott, a pszichiátriai centrum kialakításával vált teljessé a gyermekgyógyászati klinikának még az egyetem Szegedre érkezését követően emelt épülete. Az eleve a gyermekek számára tervezett épület megfelelő körülményeket biztosít a pszichológiai és pszichiátriai problémák kezelésére. Fendler Judit kancellár elmondta, a gyermekgyógyászati klinika új egysége hosszú előkészítés után készült el, a beruházás költségeit az uniós támogatás mellett az egyetem részben saját forrásból fedezte. Az országosan is egyedülálló egészségügyi ellátást kínáló központ az oktatást és a kutatást is szolgálja majd.

Lengyel Csaba, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke hangsúlyozta, a mentális betegségekkel küzdő gyermekek és serdülők rendkívül kiszolgáltatottak, sérülékenyek, és ezekben a betegségekben gyökerezik számos felnőttkori probléma is. A professzor kifejtette, a felmérések szerint a fejlett országokban a gyermekek és serdülők 20-25 százaléka szenved érzelmi, viselkedési zavarban, 5-6 százalékuknak pedig igen súlyos tünetei vannak. Az egész ország területét érintő, új ellátási szemléletet meghonosító, a szűrés és a követés szerepét is hangsúlyozó projekt célja az volt, hogy a betegek korán jussanak hozzá a ellátáshoz, valamint felszámolják a területi okok miatt kialakult esélyegyenlőtlenséget - tudatta az elnök.

Gombár Balázs, az Országos Kórházi Főigazgatóság projektmenedzsere közölte, országszerte 8,735 milliárd forintos költségvetésből 13 helyszínen fejlesztették a gyermekpszichiátriai ellátás feltételeit. Több megyeszékhelyen fekvőbetegeket, illetve járóbetegeket ellátó egységeket alakítottak ki vagy újítottak föl.

A gyermekklinika tömbjéhez kapcsolódó ötszintes, 2500 négyzetméteres épület alagsorában működnek a járóbeteg-szakellátó és -gondozói egységek, egyes kezelőhelyiségek. A magasföldszinten alakították ki az orvosi és nővérszobákat, a működéshez szükséges gazdasági és egyéb kiszolgálóegységeket, a tornatermet, a csoportszobákat és foglalkoztatókat. Az első és a második emeleten kap helyet 18 gyermek és ifjúsági kórterem, köztük azok is, amelyekben a magas biztonsági kockázatú, drog-, alkoholbetegek ellátása folyik. A harmadik emeleten az orvosképzést szolgáló szemináriumi szobát és a gépészeti felépítményeket helyezték el.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink