• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Elkészült Balassa Kórház új sürgősségi részlege

Regionális hírek Forrás: MTI

Novembertől csaknem minden beteg a sürgősségi osztályra érkezik és innen kerül tovább.

Európai uniós támogatással fejlesztették a Tolna Megyei Balassa János Kórház sürgősségi osztályát, amely a tervek szerint ez év novemberétől fogadhat majd betegeket; a projektzáró rendezvényt pénteken tartották Szekszárdon. Muth Lajos főigazgató elmondta: a szülészeti és a gyermekgyógyászati eseteken kívül minden beteg a sürgősségi osztályra érkezik majd. A szakszemélyzet itt "osztályozza" a betegeket, akiket nem érkezési, hanem sürgősségi alapon látnak el - közölte, hozzáfűzve, hogy az épületben adottak a diagnosztika és az elsődleges ellátás feltételei.

A kórházi fejlesztésre még a korábbi fenntartó, a Tolna Megyei Önkormányzat pályázott, amely több mint 520 millió forintnyi uniós támogatást nyert el a beruházásra, s vállalta a csaknem 760 millió forint összköltségű projekthez szükséges önerő biztosítását. (A fenntartást azóta a megyei önkormányzattól az állam vette át.)

A most lezárult projekt munkálatai 2010. december 30-án kezdődtek meg. Épületbővítéssel és belső strukturális átalakítással 600 négyzetméter alapterületen a többi között két teljesen új, belgyógyászati betegeket ellátó vizsgáló-ellátó helyiséget, 15 ágyas megfigyelőt, valamint egyéb kiszolgáló helyiségeket alakítottak ki. Ezek összességében megteremtik a magasabb szintű sürgősségi ellátás (az S02-ről S01 szintre történő fejlesztés) infrastrukturális hátterét.

Az építési munkák mellett jelentős eszközbeszerzés is történt. A legfontosabb ilyen eszközök között vannak diagnosztikai és gyógyító berendezések, műszerek, hordozható EKG-készülék és defibrillátor, ágy melletti ultrahangkészülék, valamint őrző-figyelő monitorrendszer.

A projektzárást követően a használatbavételi engedélyek beszerzése, illetve a próbaüzem után a tervek szerint 2012 novemberétől fogadhat betegeket az új sürgősségi betegellátó osztály a Tolna Megyei Balassa János Kórházban.

Az új szárny a tervezettnél kilenc hónappal később készült el, mert időközben változott a fenntartó és az ütemezést össze kellett hangolni egy később indult struktúraváltó beruházással: a sürgősségi osztály épületére emeletet húznak.

Muth Lajos az MTI-nek elmondta, hogy a kórházat tekintve az utóbbi évek fejlesztéseinek értéke 4,5 milliárd forintra rúg, ebbe beletartozik a műtőblokk megépítése, a sürgősségi osztály kialakítása és a még folyamatban lévő, "tömbösítést" eredményező fejlesztés.

Legolvasottabb cikkeink