• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Először szervezik Debrecenben a bőrgyógyászok nagygyűlését

Regionális hírek 2019.11.29 Forrás: Debreceni Egyetem
Először szervezik Debrecenben a bőrgyógyászok nagygyűlését

Több mint 170 előadást tartanak a Magyar Dermatológiai Társulat 92. Nagygyűlésén, amely a szakterület legjelentősebb eseménye.

Első alkalommal ad otthont Debrecen az ország legnagyobb bőrgyógyász találkozójának november 28. és 30. között. A konferenciát Berényi Ervin, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ (DEKK) elnöke nyitotta meg csütörtökön a Kölcsey Központban.

Több mint 170 előadást tartanak hazai és nemzetközi szakemberek a Magyar Dermatológiai Társulat 92. Nagygyűlésén, amely csaknem 900 résztvevőjével a szakterület legjelentősebb eseménye.

- Szokták mondani, hogy a szem a lélek tükre, de biztos vagyok benne, hogy a bőr is az, és ebből a szempontból a dermatológusok valójában következtetni tudnak az emberre és a lelkére is. Ez egy nagyon jelentős terület, de a hazai egészségügyi ellátásban komoly finanszírozási problémákkal küzd. Azt gondolom, hogy mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy a dermatológia finanszírozási logikája megfelelőbb helyre kerüljön  - fogalmazott Berényi Ervin a kongresszus csütörtöki nyitónapján. 

DEKK elnöke beszédében kiemelte, hogy a dermatológiának nagyon fontos szerepe van az onkológiai ellátásban, de ez csak átláthatóan, világosan, a betegek érdekeit minden elé helyezve történhet meg. Berényi Ervin hangsúlyozta az onkoteamek jelentőségét, valamint annak fontosságát, hogy minél előtt alkalmazást nyerjenek a legmodernebb immunterápiák.

A találkozót 1928 óta mindig Budapesten rendezték, az idei az első konferencia, amelyet nem a fővárosban, hanem Debrecenben tartanak.

Az előadások a bőrgyógyászat egészét érintik, így a szakemberek egyebek mellett áttekintik a bőrgyógyászati onkológia, az immunológia, a bőrsebészet, a kozmetológia, valamint a gyermekbőrgyógyászat diagnosztikai és terápiás újdonságait. Emellett gyógyszer-kipróbálási eredményekről és bőrbetegségekkel kapcsolatos egészség közgazdasági vizsgálatokról is beszámolnak az előadók.

-  A program döntően a klinikusoknak, gyakorló bőrgyógyászoknak nyújt hasznos ismeretanyagot, de egy külön szekcióban a szakterület legfrissebb hazai és nemzetközi kutatási eredményeit is áttekintjük. A kongresszuson 10 külföldi vendégelőadó vesz részt, ők Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Írországból, Németországból, Ausztriából és Horvátországból érkeztek – ismertette a konferencia programját Szegedi Andrea, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke.

A DEKK Bőrgyógyászati Klinika professzora hangsúlyozta: büszke arra, hogy nem csak a bőrklinikán, hanem – kollaborációban, sőt önállóan is – az egyetem több elméleti kutatóintézetében is zajlanak bőrrel kapcsolatos kutatások, így a kongresszuson a Debreceni Egyetem több kutatócsoportja is bemutatkozik. Az ország legnagyobb dermatológus találkozója november 30-ig tart a Kölcsey Központban.

Legolvasottabb cikkeink