• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Elsőként végeztek fül-orr-gégészeti műtétet robottal

Regionális hírek 2023.01.13 Forrás: MTI
Elsőként végeztek fül-orr-gégészeti műtétet robottal

Az országban elsőként végeztek fül-orr-gégészeti beavatkozásokat robot segítségével Pécsen.

Az országban elsőként végeztek fül-orr-gégészeti beavatkozásokat, távolítottak el azok során jóindulatú elváltozásokat robot segítségével a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában (PTE KK) - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a DaVinci Xi nevű, közelmúltban beszerzett sebészeti robottal a száj és garat korai daganatainak ellátása válik lehetővé, elkerülve a hagyományos műtétek okozta nagyfokú roncsolást. Ezt követően a betegek jobb életminőséggel, kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhatnak - írták.

Papp András, a PTE KK Robotsebészeti Munkacsoportjának vezetője a tájékoztatáshoz mellékelt videofelvételen közölte: a műtétek érdekessége, hogy jelenleg Magyarországon elsőként műtött konzolsebészként robottal női orvos.

Somogyvári Krisztina fül-orr-gégész, klinikai onkológus szakorvos közölte: komoly felkészülési folyamat előzte meg a két beteget érintő operációkat, amelyek során mandulaműtétek keretében jóindulatú elváltozásokat távolítottak el.

Mint mondta, a robottal korai stádiumú fül-orr-gégészeti, fej-nyaki daganatokat, szájgarati, algarati és a gége felső részén elhelyezkedő elváltozásokat tudnak eltávolítani.

A gép pedig különösen alkalmas a szájgarati, korai stádiumú daganatok eltávolítására. Korábban ez utóbbiakat csak radikális, az életminőséget rontó műtétekkel lehetett elérni - fűzte hozzá.

Az első műtéteket Lőrincz Balázs Bendegúz nemzetközileg elismert fül-orr-gégész, a frankfurti fej-nyaksebészeti klinika vezetője segítette.

A tájékoztatás szerint a robotsebészetin munkacsoport a tavaly ősztől üzemelő dupla konzolos DaVinci Xi robot segítségével már több sebészeti, urológiai, nőgyógyászati és mellkassebészeti műtét elvégzésén van túl.

Tavaly decemberben - az akkori közlés szerint az országban szintén elsőként - végeztek mellkassebészeti beavatkozást az új robot segítségével pécsi klinikán.

Az intézmény tavaly szeptember végén közleményben jelentette be, hogy egy 3,8 milliárd forint európai uniós támogatási összegű projekt egyik kiemelt tartalmi elemeként adták át az első vidéki robotsebészeti eszközt a pécsi klinikán.

A sebészeti robottal azok az orvosok végezhetnek el beavatkozásokat, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgán szereztek korábban képesítést - közölte akkor az egyetem.

Legolvasottabb cikkeink