• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg épül

Regionális hírek 2022.01.20 Forrás: MTI nyomán
Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg épül

A 30+2 ágyas részleg a súlyosan agresszív ön- és közveszélyes pszichiátriai betegek ellátását szolgálja majd. 

Emelt biztonsági fokozatú pszichiátriai részleg épül az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben (OMIII) - mondta az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten. Kásler Miklós a sajtótájékoztatón elmondta, az intézet XIII. kerületi Lehel úti telephelyén hárommilliárd forint támogatással egy 30+2 ágyas, a legmagasabb biztonsági követelményeknek megfelelő részleg épül a súlyosan agresszív ön- és közveszélyes pszichiátriai betegek ellátására.

A forrás biztosítja a tervezést, kivitelezést, a berendezést, az eszközöket és minden olyan egyéb megoldás kialakítását, amelyek az itt ápoltak legmagasabb szintű biztonságos ellátásához szükségesek - ismertette.

A miniszter kitért arra, hogy az OMIII egy évvel ezelőtt jött létre az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet összevonásával. Ez a két intézmény volt a központja a hazai pszichiátriának, neurológiának, addiktológiának és idegsebészetnek azóta, hogy az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) 2007-ben bezárták. Az új részleg kapcsán kiemelte: eddig sem jogszabályi, sem intézményi háttere nem volt a súlyosan agresszív pszichiátriai betegek megfelelő elhelyezésének.

Erőss Lóránd, az OMIII főigazgatója hozzátette: a területileg illetékes pszichiátriai osztályok nincsenek felkészülve az ilyen állapotú betegek ellátására. Magas biztonságú pszichiátriai ellátásra csak az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben van lehetőség, azonban ide - büntetés-végrehajtási intézmény lévén - kizárólag bírósági határozattal kerülhetnek bűncselekményt elkövető pszichiátriai betegek - ismertette.

Az új részleg megfelel majd az európai standardoknak, a kialakítandó környezet a szökést kizárva biztosítja a személyes szabadságot és az önálló életteret. 

Az épület kialakításánál biztonsági üvegeket és nyílászárókat szerelnek fel, a részleg rongálás- és szökésbiztos lesz testi épséget nem veszélyeztető bútorzattal, és a terek könnyen átláthatóak lesznek. Az épületben az egyágyas betegszobák mellett látogató- és családi szoba, étkező, sportolásra alkalmas helyiség is lesz, az udvaron pedig további testmozgásra nyílik lehetősége a betegeknek. Erőss Lóránd hozzátette: a betegeket felkészült pszichiátriai szakápolók látják majd el, akik jó kommunikációs és konfliktuskezelési rutinnal rendelkeznek.

Legolvasottabb cikkeink