• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Érbeteg-ellátás: nincs hova hátrálni

Lapszemle 2019.05.17 Forrás: MedicalOnline
Érbeteg-ellátás: nincs hova hátrálni

Mindez annak ellenére van így, hogy a betegek jobb ellátásához szükséges technika és tudás rendelkezésre áll.

Az évtizedek óta ígért reformok rendre kudarcba fulladtak, így a kollégákból jogosan tör ki a keserűség – ezekkel a szavakkal nyitotta a nemzeti szív-érrendszeri programról szóló összefoglalóját dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Érsebészeti Klinikájának professzora a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság (MAÉT) balatonfüredi kongresszusának első napján, csütörtökön, a szakmapolitikai blokkban. A professzor azonban azt is hozzátette, olyan nagy ívű program készült, amelynek megvalósítására most esély is mutatkozik, kollégáit pedig arra kérte, legyenek partnerek abban, hogy ennek nyomán méltó érbeteg-ellátás legyen Magyarországon, írja a MedicalOnline.

A program szerint nyolc komprehenzív centrumba szerveznék a vasculáris ellátást, ahol valamennyi érintett szakma elérhető, és az orvosi technológiai háttér is biztosított. Budapesten III. progresszivitási szinten látná el a betegeket a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI), a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, valamint a Honvédkórház, vidéken pedig a pécsi, a szegedi és a debreceni klinikák mellett a miskolci és a szombathelyi kórházat jelölték ki centrumként.

A reformot kudarcra ítélheti a hálapénz – jegyezte meg még a professzor, hangsúlyozva, hogy a programban megfogalmazott terveket nem lehet végigvinni mindaddig, amíg nem emelik az egészségügyben dolgozók bérét olyan szintre, hogy ki lehessen vezetni a rendszerből a paraszolvenciát.

Nincs hova hátrálni, a budapesti ellátás már tragikus állapotban van, annak ellenére, hogy a betegek jobb ellátásához szükséges technika és tudás rendelkezésre áll. Mindez mélységesen frusztrálja a szakembereket – szögezte le dr. Szeberin Zoltán, a MAÉT elnöke az érbeteg-ellátás jövőjéről szóló kerekasztal beszélgetés indításaként.

Mind a társadalom, mind az egészségpolitika gondolkodását a prevenció irányába fordítaná dr. Dósa Edit, a Magyar Cardiovascularis és Intervenciós Radiológiai Társaság (MACIRT) elnöke, aki megjegyezte azt is, ehhez forrásokat is biztosítani kell.

Legolvasottabb cikkeink