• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Eredmények és tervek a Szentágothai János Kutatóközpontban

Regionális hírek 2023.11.13 Forrás: Weborvos
Eredmények és tervek a Szentágothai János Kutatóközpontban

Hatalmas munka előtt áll a kutatóközpont, hiszen az elkövetkezendő időszakban alakítják ki  a KrioEM Kompetencia Központot.

A Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan a kutatóközpont névadójára emlékezve immár 11. alkalommal mutatta be az aktuális kutatási eredményeket, valamint ismerte el a kimagasló munkát végző kutatóit a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpont (SzKK) - adta hírül az intézmény közleményben.

A PTE Szentágothai János Kutatóközpont az elmúlt évben ünnepelte fennállásának tizedik évfordulóját. Az eltelt időben az egyetem kutatóközpontja hatalmas utat járt be, hiszen mára már hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert intézménnyé nőtte ki magát az orvosbiológiai kutatások, és az ahhoz kapcsolódó természettudományi területeken. A kutatóközpont tudományos életben betöltött szerepét egy nemrégiben elnyert pályázat – amelynek célja KrioEM Kompetencia Központ kialakítása – még inkább megerősíti.

Az ünnepségen prof. dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora köszöntőjében emlékeztetett, hogy mára mindenki számára nyilvánvaló, hogy a Szentágothai János Kutatóközpont az egyetem zászlós hajója a kutatások tengerén. Hangsúlyozta, hogy az SzKK több olyan projekt otthona, amelyek számos aspektusból támogatják az egyetemet.

Ezt követően a Szentágothai János Kutatóközpont megbízott elnöke, prof. dr. Czéh Boldizsár beszédében az intézmény előtt álló feladatokat, célokat vázolta. Kiemelte, hogy hatalmas munka előtt áll a kutatóközpont, hiszen a KrioEM Kompetencia Központ kialakítása, működtetése, valamint az ehhez kapcsolódó nemzeti szakmai tudásbázis és kutatói közösség kialakítása az elkövetkezendő időszak feladata.

A megemlékezés meghívott előadója, prof. dr. Perczel András egészszégügyi okok miatt sajnos nem tudott részt venni a rendezvényen. Így a vendégek dr. Kovács L. Gábor professzor úr „Innovatív orvostudományi kutatások a termékenység zavarainak felismerésében és eredményesebb gyógyításában” című előadását hallgathatták meg.

A hagyományoknak megfelelően a rendezvényen átadták a Szentágothai és a junior Szentágothai Díjat is. A Szentágothai Díjat idén prof. dr. Szekeres Júlia, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Reproduktív és Tumor Immunológiai Kutatócsoport vezetője, az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Biológiai Intézet és Központi Elektronmikroszkóp Laboratórium professor emeritája vehette át kutatói munkájának elismeréséül.

A junior Szentágothai díjat Krizsán Gergő, a Szentágothai János Kutatóközpont Nagyintenzitású Terahertzes Kutatócsoport munkatársa kimagasló szakmai munkájának elismeréséül vehette át.

Legolvasottabb cikkeink