• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Európai Kiválóság Központ lett a debreceni klinika

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

A májzsugor évente több, mint 170 ezer halálos áldozatot követel Európában és jelenleg az egyetlen hatásos kezelési mód a májátültetés.

A májzsugorban szenvedő betegek életminőségének és életkilátásainak javítását célozza meg az a nemzetközi kutatás, melyhez a Debreceni Egyetem is csatlakozott. Az Európai Májkutató Társaság által létrehozott konzorciumba az Általános Orvostudományi Kar Gasztroenterológiai Tanszék májbetegekkel foglalkozó kutatócsoportja kapcsolódott be. A szakemberek 71 európai egyetem, több mint 200 kutatójával közösen dolgoznak azon, hogy a májzsugor és szövődményeinek diagnosztikája, illetve kezelése hatékonyabbá váljon, valamint a betegeket ellátó orvosok kutatásai révén a gyógyszeriparral való együttműködés eredményesebb legyen.

A betegség évente több, mint 170 ezer halálos áldozatot követel Európában és jelenleg az egyetlen valóban hatásos kezelési mód a májátültetés. Ha ismerjük és megértjük azokat a folyamatokat, amelyek a májzsugor kialakulásához vezetnek, akkor lehetőségünk van arra, hogy új terápiás módokat találjunk – nyilatkozta az unideb.hu-nak Papp Mária, a Debreceni Egyetem docense. Az általa vezetett klinikai kutatócsoport vizsgálatai a májbetegségekben kialakuló szövődmények megelőzésére irányulnak.

A Debreceni Egyetem szakembereinek tanulmánya a szövődmények előrejelezhetőségéhez és hatékony, új kezelési eljárások kifejlesztéséhez kíván új gyakorlati ismereteket teremteni. Egyik fő kutatási területünk a bakteriális fertőzések kialakulása a májzsugoros betegekben. A fertőzések ugyanis a májbetegség olyan akut romlását eredményezik, mely szervelégtelenségek kialakulásához és halálhoz vezethet. Jellemző szövődmény például, hogy a nyelőcsőben súlyos visszértágulatok alakulnak ki, ezekből pedig életveszélyes vérzések indulhatnak meg - fogalmazott Papp Mária. Hozzátette: a májzsugor súlyosbodásában jelentős szerepet játszik még a bélbaktériumoknak a keringésbe történő áthelyeződése, ami gyakori ebben a betegcsoportban, így a betegek bevonásával zajló kutatások során ennek vizsgálatára is komoly hangsúlyt fektetnek.

Magyarországon az alkohol okozta májzsugor a leggyakoribb, de krónikus vírushepatitisz, réz- és vasanyagcsere-betegség, illetve nem utolsó sorban az elhízás és az ehhez kacsolódó anyagcsere eltérések önmagukban elvezethetnek ennek az életveszélyes állapotnak a kialakulásához. A betegség heveny rosszabbodása során a szövődmények következtében még ma is elveszítik a betegek 30 százalékát, ezért is kulcsfontosságúak a Debreceni Egyetemen végzett klinikai vizsgálatok.

A kutatócsoport munkájának sikerességét jelzi, hogy Magyarországon egyedüliként Európai Kiválóság Központ minősítést kapott. A címmel ismerték el, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában a betegellátás színvonala és a kutatás minősége kiválóan megfelel az Európai Májkutató Társaság szigorú kritériumrendszerének.

Legolvasottabb cikkeink