• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Ez a nap a szívünkről szól

Regionális hírek 2019.09.23 Forrás: Unideb.hu
Ez a nap a szívünkről szól

Szűrések, tanácsadások, sportolási lehetőség és ételkóstoló is várja a látogatókat a szeptember 29-ei rendezvényen.

Világszerte több mint 17 millióan halnak meg évente szívbetegség következtében. Magyarországon a halálozások fele szív- és érrendszeri betegség következménye. A Szívünk Napja legfontosabb célja, hogy tájékoztassák a lakosságot arról, hogy ők mit tehetnek a betegségek megelőzéséért.

- Tudatosítani szeretnénk a prevenció fontosságát, lehetőségeit, hangsúlyozzuk az életmód, beleértve az egészséges táplálkozás, a testmozgás, az optimális testsúly és a dohányzásról történő leszokás jelentőségét. Azt mondjuk el a debrecenieknek, hogy mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek, ha szív- és érrendszeri betegségek nélkül, minél tovább szeretnének élni – hangsúlyozta Csanádi Zoltán (képünkön), a DE KK Kardiológiai Klinika igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke.

A mozgás fontosságát jelzi, hogy a szervezők biciklis felvonulással indítják a programot. A menet a Szívünk Napján fél 11-kor a Kossuth térről indul a Nagyerdei Stadionhoz. A programok az UNiFit valamint a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás (SET) Központ közelében elhelyezett színpadnál és a szűrősátraknál lesznek majd.

A látogatók bepillanthatnak a SET Központ munkájába és megtekinthetik az UNIFIT edzőtermeit, ahol személyi edzők segítségével ki is próbálhatják a sporteszközöket.

A résztvevők beszélgetéseket hallhatnak a debreceni sportélet néhány ikonikus alakjával, Dombi Tiborral, Tőzsér Dániellel, Göttlinger Dániellel, Senánszky Petrával, Csapó Erikával és Dr. Bágyi Kingával karrierjükről, a sport életükben betöltött szerepéről.

A mozgás mellett a “szívbarát” életmód más fontos tényezőiről is szó lesz a rendezvényen. Szendrei Bence mester séf bemutatja, hogyan lehet egészséges, de finom ételeket főzni, ezeket meg is kóstolhatják az érdeklődők.

A debreceni Szívünk Napján ismeretterjesztő előadások,  ingyenes szűrővizsgálatok, vércukor-, koleszterinszint és vérnyomásmérés, személyre szabott orvosi tanácsadás is lesz, és újraélesztő tanfolyamot is tartanak a szakemberek az érdeklődőknek. A program 17 órakor Dánielfy Gergely koncertjével zárul.

Az esemény a Szív Világszövetség (World Heart Federation) kezdeményezéséhez, a 2000 óta minden év szeptemberében megrendezett World Heart Day programhoz kapcsolódik. A Magyar Kardiológusok Társasága az idei debreceni kampányt a Debreceni Egyetemmel közösen, Szilvássy Zoltán rektor és Bács Zoltán kancellár fővédnöksége mellett rendezi meg a Kardiológiai Intézet, a Sportorvosi Intézet és az OMSZ munkatársainak közreműködésével.

Legolvasottabb cikkeink