• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Ezzel várják a Szív Világnapján Debrecenben

Regionális hírek 2019.09.27 Forrás: Unideb.hu
Ezzel várják a Szív Világnapján Debrecenben

Többek között különböző ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt a látogatók.

A szív- és érrendszeri betegségek több mint a fele megelőzhető - erre hívják fel a figyelmet világszerte szeptember utolsó vasárnapján, a Szív Világnapján. A programot idén a Debreceni Egyetem közreműködésével rendezi meg a Magyar Kardiológusok Társasága a Nagyerdei Stadionnál. Vasárnap, a Szívünk Napján egész napos programokkal várják azokat, akik tenni szeretnének az egészségükért - tudósított a programismertetőről az egyetemi portál. 

- A Kardiológiai Klinikán évente egy magyar kisvárosnyi embert, mintegy 40 ezer beteget kezelünk. Infrastruktúrában és humán erőforrásban is nagyon jó lehetőségeink vannak, sokat tehetünk a betegekért, de nem annyit, mint amennyit ők tudnának saját magukért, ha figyelnének az életmódjukra. Ezért kell erről a témáról beszélni. Legalább egyszer egy évben gondoljuk át, hogy mi mindent tehetünk azért, hogy megelőzzük, elkerüljük a szív- és érrendszeri betegségeket - hangsúlyozta Csanádi Zoltán, a DE ÁOK Kardiológiai Intézet igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke a Szívünk Napja  sajtótájékoztatóján.

A rendezvény fél 11-kor biciklis felvonulással indul a Nagytemplomtól a Nagyerdei Stadionhoz, ahol a 11 órakor kezdődő hivatalos megnyitó után a látogatók ingyen próbálhatják ki az Unifit edzőtermeit, és személyi edzők adnak tanácsokat az érdeklődőknek. Az akció résztvevői bepillanthatnak a Sportdiagnosztikai, Életmód- és Terápiás Központ (SET) munkájába és segítséget kaphatnak az egészséges életmódhoz.

- A közös kezdeményezés illeszkedik a Debreceni Egyetem társadalmi szerepvállalásához, melynek fontos része a betegségek megelőzése. A SET-ben szeretnénk ismertetni azokat a módszereket, amelyekkel javítható például a cukorbetegek, a magas vérnyomással élők, illetve a szív- érrendszeri betegségben szenvedők állapota. Bemutatjuk többek között azt, hogy milyen intenzitású, gyakoriságú mozgással tehetnek az egészségükért. Emellett testösszetétel- mérést is tartunk, és akinek szükséges, orvos és dietetikus ad tanácsokat - mondta Szántó Sándor, a DE ÁOK Sportorvosi tanszékének vezetője.

A SET és az Unifit közelében elhelyezett sátraknál különböző ingyenes szűrővizsgálatokon vehetnek részt a látogatók, a színpadnál pedig beszélgetéseket hallhatnak egykori és jelenlegi debreceni sportolókkal, Dombi Tiborral, Tőzsér Dániellel, Göttlinger Dániellel, Senánszky Petrával, Csapó Erikával és Bágyi Kingával többek között arról, hogy kinek milyen "receptje" van a megfelelő életmódhoz és az élsportolók miért tartják fontosnak a mozgás népszerűsítését.

A debreceni Szívünk Napján a szakemberek újraélesztő tanfolyamot is tartanak, egy mesterséf pedig egészséges ételeket készít, amelyeket a nézők meg is kóstolhatnak. A rendezvény Dánielfy Gergely koncertjével zárul 17 órakor. A Szívünk Napja házigazdája, Fazekas László, a Best FM Rádió műsorvezetője lesz.

Legolvasottabb cikkeink