• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felkészülés a szülésre szakemberek segítségével

Regionális hírek 2024.06.05 Forrás: Unideb.hu - Weborvos
Felkészülés a szülésre szakemberek segítségével

A magyarországi vármegyék közül Hajdú-Biharban a legalacsonyabb a császármetszések aránya.

A terhesgondozással, a szüléssel és az újszülött ellátásával kapcsolatban a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szakembereitől kaphattak hasznos tanácsokat az érdeklődők az intézmény nyílt napján. A kismamák többek között az ultrahangos ambulanciát, a szülőszobát és a gyermekágyas részleget is megtekintették. A Kenézy Campuson és a Nagyerdei Campuson is megrendezett programon több mint háromszázan vettek részt.  

Az ultrahangambulancián a kötelező szűrővizsgálatokról, a szülőszobán pedig többek között a fájdalomcsillapítás lehetőségeiről tájékoztatták a leendő szülőket pénteken a Kenézy Gyula Campuson megrendezett programon. Emellett az érdeklődő kismamák és kísérőik megismerhették a gyermekágyas részleget, illetve hasznos információkkal látták el őket a pelenkázással, a fürdetéssel, és az anyakönyvezéssel kapcsolatban.

A nyílt napon a kismamáknak lehetőségük van tájékozódni arról, hogy milyen módszerekkel dolgozunk, milyen protokollok alapján látjuk el a szülő nőket. Fontos az is, hogy a leendő anyukák találkozhatnak a kollégáimmal, akik ott lesznek majd, amikor életet adnak gyermeküknek – fogalmazott Demeter Miklós, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Kenézy Gyula Campus szakmai koordinátora.

A Nagyerdei Campuson kedden a klinika szakemberei – orvosok, szülésznők, szonográfusok, laktációs szaktanácsadók – rövid előadásokon mutatták be többek között a terhesambulancián végzett vizsgálatokat, beszéltek az ultrahang jelentőségéről, kaphattak szoptatási és babaápolási tanácsokat.

A rendezvény célja, hogy a kismamák a szülészetről, a szülésről, valamint a szüléshez kapcsolódó fontos tudnivalókról szakemberektől kapjanak hiteles tájékoztatást, olyan információkat, amelyek szakmai bizonyítékokon alapulnak. Szeretnénk, hogy a leendő anyukák, apukák megnyugtató válaszokat kapjanak kérdéseikre, ezáltal csökkenjen a szüléssel kapcsolatos szorongásuk, bizonytalanságuk. Tisztában kell lenniük azzal, hogy a klinikánk bármely szakemberénél jó kezekben, biztonságban vannak, hiszen minden kollégám a legmagasabb szakmai színvonalon, a legújabb irányelvek szerint végzi munkáját – hangsúlyozta Krasznai Zoárd, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Nagyerdei és Kenézy Gyula Campusán 2023-ban összesen mintegy 5000 újszülöttet segítettek a világra. A két telephelyen, egységes vezetés, szakmai irányelvek és protokollok szerint működő intézményben kiemelt figyelmet fordítanak a családbarát ellátásra, illetve nagyon fontosnak tartják a természetes szülés támogatását. Ennek köszönhető, hogy a magyarországi vármegyék közül Hajdú-Biharban a legalacsonyabb a császármetszések aránya.

Kapcsolódó hírek