• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

 • egynapos sebészet
  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

Felkészült a koronavírus harmadik hullámára az SZTE

Regionális hírek 2021.03.12 Forrás: Weborvos
Felkészült a koronavírus harmadik hullámára az SZTE

A kritikus állapotú betegek ellátásához szükséges orvosi eszközök elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre Szegeden.

Egy éve vették fel a harcot a koronavírussal a Szegedi Tudományegyetem klinikáin dolgozó orvosok és szakápolók, és azóta folyamatosan emberfeletti munkát végeznek. Az SZTE vezetése számára idejekorán egyértelművé vált, hogy az áldozatvállalás mellett a munka- és a betegellátás körülményeinek fejlesztése szükséges a megfelelő eredmények eléréséhez. Éppen ezért az egyetem az országos egészségügyi fejlesztési előírásoknak megfelelően ­dolgozta ki a mainál akár jóval nagyobb igénybevételt is támogató ellátási stratégiáját, 2020 tavaszán elindította az ehhez szükséges eszközfejlesztési és infrastrukturális beruházásokat - tudatta az intézményi portál.

A közelmúltban több százmilliós kormányzati támogatásból valósult meg a Kálvária sugárúti Járványügyi Ellátó Központ épületének komplex elektromos hálózatának, és a fő szennyvízgyűjtő vezeték rendszerének, valamint két darab, duplex vezérlő rendszerű liftnek a cseréje. Az új, 1600 kg teherbírású felvonók a mai kor szabványainak megfelelően alkalmasak a betegággyal történő betegszállításra, ezzel is növelve a betegbiztonságot.

Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta, hogy az egyetem már eddig is hatalmas erőfeszítéseket tett a koronavírus fertőzött betegek ellátása érdekében, és a folyamatosan növekedő betegszámhoz igazodva növeli tovább kapacitásait. Kiemelte, hogy a betegek ellátási színvonala mellett az intézmény nagy hangsúlyt fektet az egészségügyben dolgozók egészségének megőrzésére. Ennek részeként a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nagy forgalmú egységeiben 50 darab, a levegőben terjedő kórokozókat és vírusokat jelentős mértékben csökkentő UV-C légsterilizáló készüléket helyeztek üzembe.

A Járványügyi Ellátó Központba került 14 darab légsterilizáló mellett többek között a Sebészeti, a Gyermekgyógyászati, a Nőgyógyászati, a Neurológiai Klinikára, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetbe és az SBO-ra is elhelyeztek ilyen készülékeket. Az UV-C légsterilizáló készülék működése során a levegő egyszeri átmozgatása alatt gyakorlatilag teljes mértékben elpusztítja az áthaladó levegőben a kórokozókat. 

A vírussal megfertőzött betegek ellátása mellett a járvány visszaszorítása az elsődleges prioritás az SZTE és a klinikai központ vezetése számára. A kancellár hangsúlyozta, mindannyiunk közös érdeke, hogy az egészségügyben dolgozók után – akiknek átoltottsága mára már igen magas Szegeden – a lakosság minél nagyobb számban vegyen részt az oltási programban. A Szegedi Tudományegyetem oltópontjain megfeszített munkatempóban folytatódik a lakosság és a vakcinációból eddig kimaradt egészségügyi dolgozók oltása.

Az SZTE a fejlesztés részeként a folyamatosan növekedő betegszám arányaihoz igazodva tovább növelte a COVID-19 fertőzött betegek intenzív osztályon történő ellátásához nélkülözhetetlen orvosi gáz, oxigén, vákuum és sűrített levegő kapacitását. Ezáltal a kritikus állapotú betegek ellátásához szükséges orvosi eszközök elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre. Szintén a növekedő betegszámoknak megfelelő mértékben bővítették ki a súlyos stádiumú betegeket megfigyelő kamerarendszert, így akár központilag, a nővérpultból is lehet monitorozni az aktuális állapot változást.

- Büszke vagyok arra, hogy Szegeden az egészségügyi dolgozók, a logisztikai munkatársak és a hallgatók jelentős része részt vesz a járványügyi ellátásban, szakmájától függetlenül, a betegellátás, a szűrés, vagy akár a vakcinálás területén – jelentette ki Dr. Fendler Judit, aki ezúton is köszönetet mondott az áldozatos munkáért, amelynek már most is jól látható az eredménye. - A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ által működtetett oltópontokon a héten több ezer személy oltását végzik el orvosaink és szakdolgozóink. Hallgatóink továbbra is részt vesznek a járványügyi feladatokban, akár az SZTE, akár az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt. A napi oltásszámot a kapott vakcinaszámokhoz igazítva, a Kormányhivatal koordinálása mellett rugalmasan tudjuk alakítani. Így, amennyiben a rendelkezésre álló vakcina mennyisége megengedi, az SZTE akár 90 oltópontot is tud működtetni, ahol valódi tömeges oltásra van lehetőség – hangsúlyozta a kancellár.

Legolvasottabb cikkeink