• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Felvételi: a DE a 2. legnépszerűbb felsőoktatási intézmény

Regionális hírek 2023.03.08 Forrás: Unideb.hu
Felvételi: a DE a 2. legnépszerűbb felsőoktatási intézmény

A 2023-as általános felvételi eljárás adatai alapján legtöbben a 3. helyen az Egészségtudományi Kart (1538) jelölték meg.

Kiemelkedően szerepelt az idei általános felvételi eljárásban a Debreceni Egyetem, több mint tizenegyezren jelölték meg első helyen, ezzel a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény az országban. Idén is a Gazdaságtudományi Kar és a Bölcsészettudományi Kar szakjaira jelentkeztek a legtöbben.

Az elmúlt évhez hasonlóan jól teljesített a Debreceni Egyetem, a tavalyinál harmadával többen, 19 ezer 676 felvételiző jelölte meg jelentkezési lapján az intézményt. Első helyen összesen 11 ezer 351 jelentkezést regisztráltak, ez alapján az előző évi általános felvételi eljáráshoz képest 34 százalékkal többen választották a Debreceni Egyetemet. Ez a kiemelkedő eredmény azt jelenti, hogy országosan az ELTE mögött a DE a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény.

A 2023-as általános felvételi eljárás adatai alapján legtöbben első helyen a Gazdaságtudományi Kart jelölték meg, szám szerint 2463-an. Ezt követi a Bölcsészettudományi Kar (1598), az Egészségtudományi Kar (1538), a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar (1151), az Informatikai Kar (823), az Állam- és Jogtudományi Kar (808), a Műszaki Kar (807), a Természettudományi és Technológiai Kar (694), az Informatikai Kar (631),  valamint az Általános Orvostudományi Kar (570), a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar (521), a Fogorvostudományi Kar (138), a Zeneművészeti Kar (155), valamint a Gyógyszerésztudományi Kar (85).

A felvételi során a Debreceni Egyetem által nappali tagozaton meghirdetett alap- és osztatlan képzésekre 11 ezer 951-en, mesterképzésre 2393-an, állami ösztöndíjas képzésekre összesen 17 ezer 640-en jelentkeztek. 

A teljes felvételi eljárás keretében összesen 126 ezer 449-en jelentkeztek a magyar felsőoktatásba. A legnépszerűbb képzési terület idén a gazdaságtudományi volt 21 százalékkal.

A felvételizőknek június 28-ig van lehetőségük a hiánypótlásra, a felvételi ponthatárokat pedig a tervek szerint július 26-án hozzák nyilvánosságra. A felsőoktatási intézmények augusztus 8-ig értesítik a jelentkezőket postai úton vagy e-mailben arról, hogy felvételt nyertek-e az általuk megjelölt képzésekre.

Kapcsolódó hírek