• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Folytatja munkáját az európai egyetemi szövetség

Regionális hírek 2022.08.02 Forrás: MTI
Folytatja munkáját az európai egyetemi szövetség

A szervezet célja interdiszciplináris tevékenységek koordinálása az egészséggel kapcsolatos legszélesebb területeken.

Újabb négy éven át folytatja munkáját a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) részvételével alapított, az egészséggel kapcsolatos nemzetközi oktatási, képzési és kutatási tevékenységet koordináló európai egyetemi szövetség, az EUGLOH (European University Alliance for Global Health - Európai Egyetemi Szövetség a Globális Egészségért) - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

A közlemény szerint az Európai Unió Bizottsága tavaly novemberben hirdetett pályázatot 272 millió euró (mintegy 108,8 milliárd forint) kerettel európai egyetemi szövetségek működésének támogatására, illetve újak létrehozására.

A felhívásra beérkezett 52 pályázatnak kevesebb mint fele volt sikeres. A bővülő EUGLOH egyike azon 16 már létező szövetségnek, amely további négy évre megkapta az Európai Bizottság engedélyét és támogatását küldetése folytatásához.

Az SZTE mellett a Paris-Saclay Egyetem, a Lundi Egyetem, a Portói Egyetem és a müncheni Ludwig Maximillian Egyetem együttműködésével három éve létrehozott EUGLOH mintegy 210 ezer hallgatót, 23 ezer oktatót és kutatót, 450 kutatócsoportot tömörít. A szövetség jövő januártól újabb négy egyetemmel bővül: a spanyol Alcalái Egyetem, a Hamburgi Egyetem, az Újvidéki Egyetem, valamint a norvégiai Tromso-i Egyetem (The Arctic University of Norway) is csatlakozik az összefogáshoz.

A EUGLOH számos területen biztosít együttműködési lehetőséget a résztvevő felsőoktatási intézmények hallgatói, oktatói, kutatói és munkatársai számára. A szervezet célja interdiszciplináris tevékenységek koordinálása az egészséggel kapcsolatos legszélesebb területeken, mint az egészséges környezet, az élelmiszerek, a betegellátás és a gyógyszerészet vagy a lelki egészség.

A résztvevő egyetemek számára új lehetőségek nyílnak közös szakmai projektek megvalósítására, a tudományos infrastruktúra használatára például a biomedicina, az élettudományok és a társadalomtudományok területén, de foglalkoznak a jóléttel és a közegészségüggyel kapcsolatos projektekkel is - áll a közleményben.

Legolvasottabb cikkeink