• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Forog a filmsorozat gyógynövényeinkről Debrecenben

Regionális hírek 2022.07.08 Forrás: Unideb.hu
Forog a filmsorozat gyógynövényeinkről Debrecenben

A jövő tavaszra elkészülő ismertterjesztő filmsorozat az egyetemek weboldalán, videomegosztókon és közösségi portálokon lesz majd megtekinthető.

A Debreceni Egyetemen folytatódott annak a DE és a Nagyváradi Egyetem együttműködésében készülő filmsorozatnak a forgatása, amely Hajdú-Bihar megye és Nagyvárad környékének gyógynövényeit, azok gyógyszerészeti hasznosítását mutatja be. A Nagyváradi Egyetem Orvos- és Gyógyszerésztudományi Kara a Magyar Média Mecenatúra pályázat jóvoltából kapott lehetőséget a gyógynövényekkel elért kiemelkedő eredmények bemutatására. Az intézmény fő kutatópartnere a tudományterületen a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának (DE GYTK) Gyógyszertechnológiai Tanszéke - tudatta az egyetemi portál.

A tízrészes, 6-10 perces epizódokból álló ismertterjesztő filmsorozat jóvoltából összesen tízféle gyógyászati szempontból fontos gyógynövényt, illetve az azokból előállított hatóanyagokat lehet majd megismerni. Sorra kerül többek között a mezei zsúrló, az illatos ibolya, a fehér akác, valamint a körömvirág. Bemutatják a gyógynövények feldolgozási folyamatát, és azokat a kutatásokat melyeket a Debreceni Egyetemen és a Nagyváradi Egyetemen végeztek a növényekkel. Emellett a két intézményről is szó esik majd.

– A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának egyik fontos kutatási területe a növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerformák vizsgálata, formulálása, vagyis tablettává, kapszulává alakítása. Ebben a témában számos PhD-disszertációt és tudományos cikket jelentettek meg a kar munkatársai. A Gyógyszertechnológia Tanszéken a közelmúltban például két növényi hatóanyagból a demencia, illetve az irritábilis bélszindróma kezelését segítő étrend-kiegészítőként használható készítményeket állítottak elő, melyeket bejelentettek az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézetnek – ismertette Bácskay Ildikó, a DE GYTK oktatási dékánhelyettese.

A filmsorozat első felvételei május közepén Nagyváradon készültek, ahol egyebek mellett a Római Katolikus Püspöki Palota kertjében, a belvárosában és a helyi egyetemen jártak a filmesek. A forgatás szerdán a Debreceni Egyetemen folytatódott, ahol az Elméleti Tömbben, a Gyógyszerésztudományi Kar kísérleti laborjaiban járt a stáb.

– Az ismertebb gyógynövények hatóanyagait általában már meghatározták. Ugyanakkor egy ismert növényi hatóanyag formulálása során is kialakíthatunk olyan gyógyszerformát, amit eddig nem alkalmaztak, esetleg olyan terápiás indikációt, azaz ajánlást célozhatunk meg, melyet eddig nem használtak ki kellőképpen. Arra is lehetőség van, hogy a korábban alkalmazott gyógyszerformát modern segédanyagokkal újratervezzük, és ezáltal növeljük a hatóanyag biohasznosulását – fejtette ki a kutatások részleteit a DE GYTK dékánhelyettese.

Hangsúlyozta: a természetes eredetű hatóanyagot tartalmazó készítmények számos előnnyel rendelkeznek a szintetikusokkal szemben, nem utolsó sorban a betegek sokszor jobban bíznak az ilyen készítményekben. - Ugyanakkor a növényi hatóanyagot tartalmazó készítményeket is körültekintően kell alkalmazni – hívta fel a figyelmet Bácskay Ildikó.

A jövő tavaszra elkészülő ismertterjesztő filmsorozat a tervek szerint mindkét egyetem weboldalán, illetve a legismertebb videómegosztó és közösségi portálokon lesz majd megtekinthető.

Legolvasottabb cikkeink