• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

   Egynapos sebészeti központ létesítése kezdődik Velencén

  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

Gyógyszerkutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen

Regionális hírek 2022.01.13 Forrás: MTI
Gyógyszerkutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen

A vizsgált vegyületek között találtak daganat- vagy áttétképződés-ellenes, antivirális, illetve antimikrobális hatóanyagokat.

Növényekből és gombákból kinyerhető daganat- és mikrobaellenes, illetve kardiovaszkuláris hatású vegyületeket vizsgáló ötéves kutatási program zárult le a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Hohmann Judit, a projekt szakmai vezetője az eredményeket bemutató csütörtöki online konferencián elmondta, a 962 millió forintos összköltségvetésű programban vegyületeket szolgáltató, szerkezetkutatást, illetve bioaktivitást vizsgáló csoportok vettek részt az SZTE négy - orvos-, gyógyszerész-, fogorvos- és természettudományi - karáról.

A szakemberek biológiailag aktív terpenoidokat vontak ki mohákból, magasabb rendű növényekből és gombákból, valamint félszintetikus vegyületeket állítottak elő, majd elvégezték ezek kémia és farmakológiai jellemzését, majd megtörtént az azonosított hatóanyagok optimalizálása, kisebb módosításokkal hatásuk fokozása - közölte az akadémikus.

A kutatók 32 növény, valamint nyolc kalapos gomba anyagcseretermékeit tanulmányozták, több mint háromszáz vegyületet azonosítottak, ezek közül 107 új hatóanyag. A vizsgált vegyületek között találtak daganat- vagy áttétképződés-ellenes, antivirális, illetve antimikrobális hatóanyagokat, és azonosítottak olyan molekulákat is, amelyek csökkentik a multidrogrezisztencia kialakulását.

A kísérletek során vizsgáltak olyan szívritmuszavarok kezelésére alkalmasnak tűnő vegyületet is, amelyek a jelenleg alkalmazottaknál enyhébb mellékhatásokat okoz.

A projekt hozzájárult régóta alkalmazott gyógynövények hatásmechanizmusának megismeréséhez is. Azonosították a többi közt azokat a vegyületeket, melyek a római kamilla (Chamaemelum nobile) simaizomgörcs-oldó hatását eredményezik.

A kutatási programban több mint száz tudományos publikáció született. A projekt fontos célja volt a tudományosutánpótlás-nevelés is: a program keretében 16 doktorandusz már megvédte értekezését, és még több PhD-hallgató a közeljövőben fejezi be tanulmányait.

Legolvasottabb cikkeink