• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Gyöngyök jelzik a méhnyakrák szűrés fontosságát

Regionális hírek 2023.08.22 Forrás: Weborvos
Gyöngyök jelzik a méhnyakrák szűrés fontosságát

Orosházi sportolók, diákok fűztek gyöngyöket a méhnyakrák betegségben érintett nőknek, ezzel is jelezve, nincsenek egyedül.

Magyarországon minden évben ezernél is több méhnyakrák diagnózis születik, és több száz nő veszti életét egy olyan daganatos betegség miatt, amelyet a humán papillomavírus (HPV) okoz, és amely rendszeres szűrővizsgálatokkal és védőoltással megelőzhető, illetve korai stádiumban felfedezve jól kezelhető. Egy ehhez kapcsoló eseményről tudósított az orosházi kórház közleménye.

Még 2023 januárjában szervezte meg tizedik alkalommal a Mályvavirág Alapítvány az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet, ehhez csatlakozott az Orosházi Mályvavirág Pont is.

– Ezeken a rendezvényeken karkötőket is fűznek a résztvevők, hiszen a gyöngy a méhnyakrák és a HPV elleni védelmet szimbolizálja. Célunk, hogy a méhnyakszűrés ne tabu legyen, hanem váljon rutinná és a HPV elleni védőoltás lehetőségét is minél többen mérlegeljék – fogalmazott Farkas Attiláné Edit.

Az Orosházi Mályvavirág Pont vezetője elmondta, a januári alkalmon kívül gyöngyöt fűztek az Orosházi Női Kézilabda Club szervezésében rendezett egészségnapon, a Rákóczitelepért Egyesület első egészségnapján, a nyári szünetben pedig a Csiko-Boat SE aerobic és kézilabda táborában a gyerekek is készítettek karkötőket. Mindezek közben pedig beszélgettek a megelőzésről, a HPV elleni oltásról és a szűrésekről.

Az elkészített gyöngy karkötőket az Orosházi Mályvavirág Pont képviselői a közelmúltban elhozták az orosházi kórházba, a nőgyógyászati daganattal érintett betegeknek.

– Ezzel is üzenjük nekik, nincsenek egyedül, sok mindenben tudunk segíteni a gyógyulás érdekében. A kórház vezetőivel és az Egészségfejlesztési Irodával közös célokat tűzünk ki, hogy a jövőben együttműködve dolgozzunk az egészség megőrzésén – tette hozzá Farkas Attiláné Edit.

(A képen: Nyolczas Erika citológus előszűrő szakasszisztens, Giricz Szilvia ápolási igazgató, Vacsi-Hevesi Ágnes, a Szülészet Nőgyógyászati Osztály főnővére és Farkas Attiláné Edit a karkötők átadásán. Fotó: Melega Krisztián/Dr. László Elek Kórház)

Legolvasottabb cikkeink