• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Harc az előítéletekkel

Regionális hírek Forrás: Weborvos Szerző:

Munkaadóknak tartottak tájékoztatást a lelki zavarokkal küzdők alkalmazásának előnyeiről és feltételeiről.

Nyitott ajtó címmel a lelki zavarokkal élő emberek munkahelyi befogadásáért szervezett tájékoztatót a Bács-Kiskun Megye Egészségügyéért Alapítvány. A rendezvényre munkáltatókat hívtak meg, hogy eloszlassák a lelki zavarokkal tartósan együtt élő munkanélküliekkel kapcsolatos előítéleteket, és hiteles tájékoztatást adjanak alkalmazásuk fektételeiről és előnyeiről.
Prof. dr. Szűcs Attila, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, hogy a rendszerváltozást követően e betegek munkanélkülivé válása rendkívüli ütemben felgyorsult. Ezért döntött úgy az alapítvány, hogy foglalkoztatásuk elősegítését kiemelt célként kezeli.

Azóta országosan is példaértékű komplex modell épült ki Kecskeméten. A megyei kórház Izsáki úti telephelyén előbb egy szerény faház szolgált védett környezetként azoknak, akiknek betegségük mellett a munkanélküliséggel, az alacsony életszínvonallal és a feleslegesség érzésével is szembe kell nézniük. Pályázatok segítségével később sikeresen felépült az új foglalkoztató is.

A cél azóta is változatlan: a rehabilitáció, az egészségügy, a szociális törődés és a foglalkoztatás komplexitásával a részképességekkel bíró emberek biztonságos foglalkoztatásának megoldása a munkaadók számára is kedvező módon.

Az eredmények már eddig is magukért beszélnek: a krónikus betegek visszakerülése az osztályra 10 százalék alatt van, a kórházi ágyon töltött napok száma csökkent. 60-70 a naponta visszajáró beteg, akit nem a fekvőbeteg rendszerben kell ápolni, hanem a nappali foglalkoztatóban úgymond „előszocializálják" őket, azaz: felkészítik a munkavállalásra. A módszer tehát egészséggazdasági szempontból is költséghatékonynak bizonyult.

A pszichiátriai ellátó rendszert az úgynevezett mentori szolgálat teszi teljessé, amely – az EU-s Antistigma-program keretében nyert pályázat révén – egyfajta kapocs a munkáltatók és a munkavállalók között. Tankó Gabriella mentor elmondta, hogy ez a fajta komplexitás országosan egyedülálló. Az elmúlt években több száz megváltozott munkaképességű ügyfelet regisztráltak, s számottevő azok aránya, akiket tartós munkavállaláshoz segítettek. Óriási sikernek tekinthető, hogy a program első éveiben elhelyezett 107 munkavállaló mintegy 90 százaléka a mai napig ugyanott dolgozik.

A szolgálat a jövőben szeretné még több munkavállalóval megismertetni a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásának előnyeit, és az igénybe vehető támogatási formákat.