• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Három évtizede képzik a háziorvosokat a Debreceni Egyetemen

Regionális hírek 2022.12.05 Forrás: Unideb.hu
Három évtizede képzik a háziorvosokat a Debreceni Egyetemen

A debreceni háziorvostan képzés 30 éves évfordulója alkalmából rendezett pénteki ünnepségen több elismerést is átadtak.

Harminc éve indult el a Debreceni Egyetemen a háziorvosképzés. Az évforduló alkalmából szerveztek jubileumi ünnepséget és tudományos konferenciát, amelyen a kezdetekre emlékeztek és a jövő kihívásait vitatták meg a háziorvosképzésben részt vevő oktató háziorvosok és az egyetemi oktatók.

A tanszék jogelődje, a Családorvosképző Központ 1992-ben jött létre Ilyés István professzor vezetésével. 2009-ben a tanszék profilja – így neve is – kibővült a foglalkozás-orvostani szak- és továbbképzéssel. A Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék alapvető feladata a családorvoslás oktatása graduális keretek között a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar hallgatóinak, valamint posztgraduális keretek között a családorvoslás és a foglalkozás-egészségügy szakképzésének megvalósítása és a szakorvosok folyamatos továbbképzésének biztosítása.

- A Debreceni Egyetem felismerte, hogy ez egy olyan diszciplína, amelynek a graduális képzésben egyértelműen meg kell jelennie. Köszönöm a mai rendezvényen elismerésben részesülő háziorvosoknak, hogy nem csak a betegellátásban, hanem a szakorvosjelöltek oktatásában is több évtizede részt vesznek. Tevékenységük nélkül nem lehetne teljes a jövő orvosainak képzése – mondta ünnepi beszédében Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Szabó Zoltán pedig felidézte, hogy 2021-ben elindult a Klinikai Központ integrációja, melynek eredményeként 6500 dolgozóval és több mint 2800 betegággyal létrejött az ország egyik legnagyobb betegellátó egysége. A professzor kiemelte: a folyamat folytatódik, amelyben az alapellátás is meghatározó szerepet kap.

- Az integráció legfőbb célja a betegellátás színvonalának további fejlesztése. Ez a folyamat nem csak a klinikai ellátóegységeket, hanem az alapellátást is érinti. Az előttünk álló közös célok megvalósításához szükség van a háziorvosokkal kialakított szoros együttműködésre, egymás tevékenységének kölcsönös segítésére, és arra az áldozatos munkára, amelynek köszönhetően Debrecenben és az egész régióban magas színvonalú alapellátási tevékenység zajlik – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke.

Az oktatási és szakképzési feladatokon túl a kutatásban is jelentős feladatot látott el és lát el a tanszék. A kutatási területek többek között a kardiovaszkuláris és metabolikus megbetegedések, rizikótényezőik és gondozásuk hatékonysága az alapellátásban, az elhízás, a sürgősségi ellátás az alapellátás szintjén és a mentális egészséggel kapcsolatos vizsgálatok.

- Az orvostanhallgatóknak lehetőségük van a háziorvoslással már egyetemi tanulmányaik során megismerkedni, ahol személyes tapasztalatot szerezhetnek a háziorvosi munkáról. Sokan emiatt és a szemináriumok során szerzett benyomások alapján választják ezt a hivatást. Fontos a családorvoslással kapcsolatos személyes tapasztalat, valamint az oktató háziorvosaink (tutorok) pozitív példája is, akiket ma kitüntettünk több évtizedes oktató munkájukért. A jövő generáció oktatása kiemelt jelentőségű, reményünk szerint rendezvényünk is hozzájárulhat a háziorvoslás oktatásának és minőségének fejlődéséhez – emelte ki Kolozsvári László Róbert, a DE ÁOK Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék vezetője.

A debreceni háziorvostan képzés 30 éves évfordulója alkalmából rendezett pénteki ünnepségen több elismerést is átadtak. Mintegy 40 háziorvos vehette át a Címzetes Oktató Főorvosi kitüntetést, illetve Ilyés István professzor neves szakmai elismerésben, Andor Miklós díjban részesült.