• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

  • 10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

   10 dolog, amit mindenkinek tudnia kell a melanomáról

  • A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

   A szemben és a köröm alatt is lehet rejtett melanóma      

 • egynapos sebészet
  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

  • Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

   Jövőre elkészül az egynapos sebészeti egység Kecskeméten

Hepatitis C elleni kezelés a fertőzött bécsi drogfüggőknek

Regionális hírek 2019.09.02 Forrás: Weborvos
Hepatitis C elleni kezelés a fertőzött bécsi drogfüggőknek

Eddig 370 intravénás droghasználónál felügyelték a gyógyszerek bevételét és 99,6%-os gyógyulási arányt értek el.

A „Let’s End Hepatitis C in Vienna” elnevezésű projekt keretében már a gyógyszertárban, az ópiáthelyettesítő szerrel együtt megkapják a hepatitis C elleni gyógyszereket azok a bécsi drogfüggők, akik fertőzöttek és ópiátszubsztitúciós kezelést kapnak. Az alacsonyküszöbű ellátással eddig 370 intravénás droghasználót gyógyítottak ki a hepatitis C-ből.

Becslések szerint Ausztriában 20-30 ezerre tehető a hepatitis C fertőzöttek száma, az injektáló szerhasználók körében különösen magas, 60-80% az arányuk. Mivel a betegség a modern gyógyszerekkel már jól gyógyítható, az osztrák főváros Hepatitis-C hálózatot hozott létre és „Let’s End Hepatitis C in Vienna” címmel programot dolgozott ki a fertőzött droghasználók kezelésére.

A projekt keretében a szerhasználók a simmeringi Ludwigs Gyógyszertárban már nemcsak a leszokást illetve ártalomcsökkentést célzó ópiátszubsztitúciós készítményhez jutnak hozzá, hanem a hepatitis C elleni gyógyszerekhez is. Így biztosítani tudják, hogy az érintettek tényleg rendszeresen bevegyék a hepatitis C elleni szereket- ami kulcsfontosságú a gyógyuláshoz -, és az alacsonyküszöbű ellátással egy olyan csoportot is elérnek, amelyet egyébként nagyon nehéz lenne bevonni a hagyományos egészségügyi ellátásba. A modell annyira sikeres, hogy eddig 370 intravénás droghasználónál felügyelték a gyógyszerek bevételét és 99,6%-os gyógyulási arányt értek el.

Az újszerű kezelési lehetőség mellett szűrőprogramot is indítottak. Egy diplomás ápolókból, pszichológusokból és szociális munkásokból álló csapat vetésforgóban két hónapig várja a kilenc bécsi egészségügyi hivatal egyikében az ópiátszubsztitúciós terápiában résztvevőket, hogy a helyettesítő szerek felírása mellett a hepatitis C fertőzésről is tájékoztassák őket és beleegyezés esetén mindjárt el is végezzék a tesztet.

A „Let’s End Hepatitis C in Vienna” elnevezésű projektet a Wilhelminenspital és a Suchthilfe Wien jegyzi, amelyek életre hívták a Bécsi Hepatitis C Hálózatot is. A Wilhelminenspital Hepatitis Ambulanciája mellett a Suchthilfe Wiennél is kialakítottak egy alacsonyküszöbű hepatitis ambulanciát, ahol minden együtt van az intravénás droghasználók ellátásához: nappali melegedő, éjjeli menedék, tűcsere program és egy ambulancia addiktológusokkal, pszichiáterekkel, ápolókkal, szociális munkásokkal, HIV-specialistákkal és hepatológusokkal.

Bécs célja a projekttel, hogy tevőlegesen is hozzájáruljon a WHO 2016-ban elfogadott céljaihoz. Vagyis, hogy 2030-ig 90%-kal csökkentsék az új hepatitis C fertőzöttek számát és 65%-kal csökkentsék a betegség miatti halálozások arányát.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink