• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Hiánypótló eszközök érkeztek a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikájára

Regionális hírek 2023.11.28 Forrás: Weborvos
Hiánypótló eszközök érkeztek a PTE KK Gyermekgyógyászati Klinikájára

Az adományokból testösszetétel elemző mérőkészüléket, valamint a gyermekek izomzatát fejlesztő sporteszközöket szerzett be.

Kedd délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján azt a több mint 6 millió Ft értékű adományt, melyből a klinika hiánypótló eszközöket szerzett be. A Pécsi Első Lions Club, a PTE Sportiroda és a Tom Market Kft. által felajánlott adományokból testösszetétel elemző mérőkészüléket, valamint a gyermekek izomzatát fejlesztő sporteszközöket szerzett be a klinikához kapcsolódó Eurakvilo Alapítvány - tudatta közleményében az egyetem.

Ottóffy Gábor, az Eurakvilo Alapítvány kuratóriumi elnöke, egyúttal a Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztály vezetője az átvett adomány kapcsán elmondta: „Jelenleg minden 800. ember egy gyermekkori rosszindulatú betegség túlélője, akiknek azonban a későbbiekben még inkább tudatos életmódra kell törekedniük a diétát, a testmozgást, valamint a szűrővizsgálatokat illetően. Ezért van nagy jelentősége az adománynak köszönhetően most beszerzett eszközöknek, amelyekért hálásak vagyunk. Jó látni és megtapasztalni, milyen sokan állnak egy-egy nemes ügy mellé, akár itt Pécsett, akár országos tekintetben” – összegezte gondolatait az osztályvezető orvos.

Mint az ünnepélyes átadón elhangzott, a testösszetétel elemző mérőkészülék jelentősége, hogy a rákos vagy leukémiás betegség miatt az Onkohematológiai Osztályra került gyermekek értvágya, testsúlya mind az alapbetegség, mind pedig a különböző kezelések miatt megváltozik. Esetenként súlyos szájnyálkahártya vagy bélgyulladás akadályozza az evést, máskor előfordul, hogy egy szteroid kezelés mellett, miközben a gyermek súlyát tartja, vagy éppen növeli, valójában az izom és fehérje mennyisége csökken, így változatlanul speciális táplálásra szorul. Ez a táplálás ideális esetben dietetikus javaslatára, annak megfelelő diéta formájában valósul meg, kevésbé szerencsés esetben szondatáplálás segítségével, illetőleg ha ez sem megvalósítható, akkor kanülön keresztül, intravénásan történik. Ennek a megalapozottságát, és a gyermek további testsúly és testösszetétel változásának nyomon követését hivatott szolgálni ez a most beszerzett készülék.

Ottóffy Gábor hozzátette: „A másik két új eszköz azért volt hiánypótló, mert a gyermekek, akik sokszor heteken, hónapokon keresztül tartózkodnak az osztályon, ezáltal lehetőséget kapnak arra, hogy mozogjanak, sportoljanak. Ennek köszönhetően egyrészt nem veszítik el az izomerejüket, vagy akár növelik is azt, másrészt csökkentik a csontritkulás kialakulásának veszélyét, ráadásul a testösszetételük pozitív irányba változik. Mindezek mellett ismert a mozgás lelkiállapotot kedvezően befolyásoló hatása, ami ebben a helyzetben különösen fontos” – ismertette a szakember.

Legolvasottabb cikkeink