• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hiánypótló képalkotó nagydiagnosztikai centrum nyílt Veszprémben

Regionális hírek 2023.04.14 Forrás: Weborvos
Hiánypótló képalkotó nagydiagnosztikai centrum nyílt Veszprémben

Jelentősen csökkentheti a diagnosztikai várólistákat a magán- és az állami egészségügy együttes jelenléte a közép-dunántúli régióban.

Megnyitotta az Észak-Balatoni régió első, speciális vizsgálatokra is felkészített képalkotó nagydiagnosztikai központját Veszprémben a TritonLife Csoport magánegészségügyi szolgáltató. A 680 négyzetméteres diagnosztikai központ már a jelenlegi nyitvatartási rendben is évente 20.000 vizsgálat elkészítésére készül, tehermentesítve az állami egészségügyet, és jelentősen csökkentve a térségben a CT, MRI, digitális röntgen és ultrahang vizsgálatok várakozási idejét. A központ megnyitása fontos mérföldkő Veszprém vármegye és a régió életében, hiszen az ide érkező páciensek már nem fogják az állami rendszert terhelni, így ott is csökkenhetnek a várólisták, miközben az ügyfelek gyors eredményhez, így gyorsabb diagnózishoz és időben történő megfelelő kezeléshez juthatnak.

A vármegyében elsőként speciális vizsgálatok is elérhetőek lesznek, köztük a Cardio-CT vizsgálat (szív és a szívkoszorúerek vizsgálata) és az MR artrográfia, amellyel a legapróbb ízületi károsodásokat is ki lehet mutatni. A beültetett fémek, például protézisek, törés rögzítők ellenőrzését is el tudják végezni, amire az egész országban nagyon kevés helyen van lehetőség.

Haraszti Péter, a TritonLife alapító-vezérigazgatója a nagydiagnosztikai központ megnyitóján elmondta, hogy az új központ része a TritonLife Csoport országos terjeszkedési stratégiájának, a következő időszakban más vármegyékben is megjelenik a csoport a képalkotó diagnosztika területén is. Haraszti Péter kiemelte: a már működő veszprémi TritonLife járóbeteg ellátó rendszerünket kiválóan kiegészíti a most átadott és pácienseink számára is elérhető korszerű veszprémi radiológiai diagnosztikai központ, amivel újabb jelentős lépést tettünk az Észak-Balatoni régió komplex kiszolgálása és ellátása érdekében. A diagnosztikai központ a két hónapos eredményes bevezető időszakot követően immár teljes kapacitással áll a páciensek rendelkezésére.

A centrumot a legmodernebb technológiával szerelték fel, fejlesztésére egymilliárd forintot fordított a tulajdonos. A központ 11 szakorvossal és 7 magasan képzett szakdolgozóval működik, de a bővüléssel a dolgozói létszám is nőhet. Az alapító vezérigazgató elmondta: arra számítanak, hogy évente 20.000 beteg képalkotó diagnosztikai vizsgálatát tudják elvégezni. A jelenlegi nyitvatartási rend mellett évente maximum 6240 MR, 4680 CT, 9360 röntgen és 2500 ultrahang vizsgálat végezhető, azonban nagyobb igény esetén a működési idő bővítésével tovább növelhető a vizsgálatok száma – tette hozzá Haraszti Péter.

Dr. Fábián Lajos, a TritonLife csoport alapító-elnöke és szakmai stratégiai vezetője arról beszélt, hogy a magán- és az állami egészségügy kooperációja a betegek érdekét szolgálja, hiszen akik igénybe veszik a nagydiagnosztikai központ szolgáltatásait, gyorsan és magas szakmai színvonalú ellátásban részesülnek, hamarabb jutnak diagnózishoz, emellett azoknak is segít, akik ezáltal előrébb tudnak kerülni az állami egészségügy várólistáján. Azt is kiemelte, hogy a képalkotó diagnosztikában, ahogy az egészségügy más területein is, nagyon gyorsan változnak, fejlődnek a technológiák. Az innováció azonban nem csak a betegellátás minőségében, de hatékonyságában is előrelépést jelent, így a gyorsabb diagnosztikának köszönhetően rövidebb keresőképtelenséggel, gyorsabb gyógyulással az egész nemzetgazdaság érdekét is szolgálja – tette hozzá, leszögezve, hogy a TritonLife Csoport elkötelezett a legmagasabb színvonalú ellátás biztosítása érdekében ezen a szakmai területen is.

A TritonLife Csoport szakmai vezetője példaként említette, hogy a vármegyében a leggyakoribb MR vizsgálatra átlagosan akár háromnegyed évet is várni kell. A TritonLife új központjában néhány nap alatt hozzá lehet jutni a gyógyítást nagy mértékben megalapozó diagnózishoz. A hozzánk forduló páciensek már nem fogják az állami rendszert terhelni, így ott is csökkenhetnek a várólisták. Dr. Fábián Lajos elmondta: „az Észak-Balatoni régió valamennyi – állami és magán – egészségügyi szolgáltatójának felajánlottuk a szakmai együttműködés lehetőségét, mely lehetővé teszi a diagnosztika és klinikum közötti kommunikáció erősítését, végső soron a régió betegeinek hatékonyabb ellátását. A leletek gyors, elektronikus kezelésére és továbbítására is készen áll az informatikai rendszerünk.”

Porga Gyula veszprémi polgármester (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy az új centrum nemcsak a vármegyében, de az egész régióban hozzájárul az egészségügyi ellátás színvonalának növeléséhez, és közvetve segíti az észak-balatoni régió turisztikai iparát is, hiszen a csúcsidőszakban a balatoni turizmus következtében is nagymértékben nő a térség egészségügyi ellátóinak terhelése. Egy ilyen korszerű képalkotó diagnosztikai központ nagyban hozzájárulhat a csúcsterhelési időszakban mind a magyar, mind a külföldi turisták ellátásához, ezzel óriási terhet levéve az ilyenkor túlterhelt intézményi infrastruktúráról.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi fejlesztések, a helyben elérhető, magas színvonalú szolgáltatások száma nagyban befolyásolja a lakosság és vállalatok letelepedési döntéseit. A város, a vármegye fejlődik, a régió fejlődik, és ez a szolgáltatások hozzáférhetőségének bővülésében is tetten érhető. Az újabb fejlesztés hozzájárul a térség versenyképességének növeléséhez is, élhetőbbé és színesebbé teszi a várost, segít itt tartani, ide vonzani a szürkeállományt, erősíti a város lakosságmegtartó erejét is, továbbá az ilyen beruházások fontosak a kisebb és nagyobb vállalkozások és más munkáltatók számára is.

„Fontos esemény egy település életében, amikor magas színvonalú fejlesztéseket jelenthet be, különösen a mostani komplex gazdasági helyzetben. Az új diagnosztikai centrum is azt bizonyítja, hogy Veszprém 2023-ban sem tér le a korábbi években megszokott fejlődési pályáról” – mondta Porga Gyula. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kulturális eseményei turisztikailag is vonzóbbá teszik a várost, nő az idelátogatók és remélhetően az ide költözők száma, ami mindenképpen indokolttá teszi az egészségügyi fejlesztéseket – tette hozzá. Kiemelte azt is, hogy nagyon fontosnak tartja, hogy a lakosságnak helyben legyen választási lehetősége, hogy igénybe vehesse a magánegészségügy szolgáltatásait, ezért ne kelljen a fővárosba utazni.

Dr. Szántó Tamás radiológus főorvos, az új centrum szakmai vezetője a megnyitón arról beszélt, hogy a veszprémi TritonLife Diagnosztikai Központ lehetőséget ad nem csak az orvosok és a szakdolgozók helyben tartására, de olyan diagnosztikai, sőt terápiás spektrumot is teremt, ami hiánypótló a régióban. A vármegyében elsőként speciális vizsgálatok is elérhetőek lesznek, köztük a Cardio-CT vizsgálat (szív és a szívkoszorúerek vizsgálata, ami rendkívül fontos minimal-invazív vizsgálat a szív érrendszeri eredetű betegségek megelőzése és a halálozás csökkentése érdekében, ami ma az egyik legfontosabb népegészségügyi probléma) és az MR artrográfia, amellyel a legapróbb ízületi károsodásokat is ki lehet mutatni. A beültetett fémek, például protézisek, törés rögzítők ellenőrzését is el tudják végezni, amire az egész országban nagyon kevés helyen van lehetőség.

Az új centrum diagnosztikai eszközei közül a radiológus főorvos megemlítette a direkt digitális, kétdetektoros röntgen berendezést, a legmodernebb 128 szeletes CT-t és 1,5 Teslás MRI-t. „Speciális rekonstrukciós számítástechnikai rendszerünk, modern képtároló és leletező rendszerünk segítségével közreműködünk a diagnosztikai várólisták rövidítésében is az egész régióban” - fogalmazott. Kiemelte: a képalkotó diagnosztikai eljárások segítségével onkológiai, ortopédiai, belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, nőgyógyászati, ízületi és érproblémák is korán felfedezhetőek, akár már a panaszok kialakulása előtt is, tehát a vizsgálatok nemcsak a további hatékony kezelés, hanem a megelőzés szempontjából is nagyon fontosak.

Dr. Szántó Tamás elmondta, hogy a leggyakoribbak az ideggyógyászati vizsgálatok, vagy a traumás sérülések vizsgálata, amikor a gerinc és az ízületek problémáit térképezik fel. Kiemelte: az MR vizsgálatoknak nagy szerepe van az onkológiában, daganatos elváltozások esetén rendkívül fontos a gyors diagnózis, majd a kezelés és terápia eredményének az ellenőrzése. A gyors diagnózis lehet a kulcsa egy ízületi betegség vagy sérülés esetén a minél tökéletesebb gyógyulásnak is. „A gyógyítás mindig is csapatmunka volt, ahol a különböző orvosi szakmák fognak össze, ezek közül a szakmák közül kulcsfontosságúak a diagnosztikai célúak. A képalkotó diagnosztika elképesztő sebességgel fejlődik, enélkül már nem lehet komoly orvosi terápiás döntést hozni és kezelési terveket felállítani, a kezelés eredményét ellenőrizni” – összegezte a radiológus főorvos.

(Fotó: TritonLife – Mohai Balázs)

Legolvasottabb cikkeink