• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Hordozható fogászati berendezés segít Szegeden

Regionális hírek 2021.06.29 Forrás: Weborvos
Hordozható fogászati berendezés segít Szegeden

Egyedülálló hordozható fogászati berendezést kapott az SZTE a kórházban fekvő, ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyerekek ellátására.

Hazánkban elsőként a Szegedi Tudományegyetem alkalmazza azt a hordozható berendezést, amely segíti az ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyermekek fogászati ellátását. Az 5 millió forint értékű, „BPR Swiss” svájci márkájú mobil fogászati kezelőegységet a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikának - adta hírül az intázmény közmelényben.

 A bőröndnyi méretű berendezés könnyedén elszállítható azokhoz a gyerekekhez, akik a speciális körülményeket biztosító, fertőzésmentes kórteremben fekszenek, de a fogazatuk is kezelésre szorul. Kompresszorról működtethető a fúró, a vízzel és sűrített levegővel alkotottott hűtéssel együtt. A műszert a fertőtlenített eszközök tárolására alkalmas tálcák egészítik ki.

A szegedi klinikán gyógyuló gyerekek a mobil fogászati berendezés segítségével teljes körű fogászati ellátást kaphatnak a fogfúrástól és a lyuk betömésétől kezdve a fogíny kezelésén és a fogkő eltávolításán át a letört fog polírozásáig vagy kihúzásáig.

„Az egészségügynek olyan szegmense fejlődik az SZTE klinikáin, amelyben a szociális szempont is erős. Az SZTE új berendezése segít azoknak a betegeknek, akikhez más módon nem lehet eljuttatni a fogászati kezelést” – hívta fel a figyelmet a karitatív és nemes célra az SZTE rektora, Prof. Dr. Rovó László.

Az SZTE kancellárja, Dr. Fendler Judit kiemelte: „Most mutatkozik majd meg, mennyi lehetőséget rejt magában egy ilyen mobil eszköz. A kevésbé szállítható, az egyetemi klinikákon fekvő felnőtt betegek részére is indokolt lehet a beszerzése.”

„A Gyógyító Angyal Alapítvány adományozási fókuszában a gyermekegészségügy áll. Az SZTE gyermekklinika kis pácienseinek a gyógyulását már 8 éve támogatja a civil szervezet” – emlékeztetett Dr. Papp Andrea. A hordozható fogászati kezelőegységre Dr. Habil. Stájer Anette, az SZTE Fogorvostudományi Kar (FOK) dékánhelyettese, az SZTE SZAKK Fogászati és Szájsebészeti Klinika igazgatója hívta föl az alapítvány figyelmét.

Az adománylevelet a Gyógyító Angyal Alapítvány projektkoordinátora nyújtotta át az SZTE rektorának. Az átadó ünnepségen a civil szervezet kuratóriumának elnöke, Dr. Ónodi János is megjelent.

„Országos szempontból is kiemelkedő a fogyatékkal élő betegek, köztük gyerekek ellátása, amit 1999 óta végzünk az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján. Ez a gyógyító munka empátiát, segítőkész hozzáállást igényel” – hangsúlyozta az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja, Dr. Habil. Baráth Zoltán Lajos. Hozzátette: „Ezt a szemléletet és tudást adjuk tovább a hallgatóinknak. Így a legjobb helyre került a mobil fogászati készülék, amely kijelöl egy utat, amin tovább fogunk menni.”

Legolvasottabb cikkeink