• nátha
  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Hordozható fogászati berendezés segít Szegeden

Regionális hírek 2021.06.29 Forrás: Weborvos
Hordozható fogászati berendezés segít Szegeden

Egyedülálló hordozható fogászati berendezést kapott az SZTE a kórházban fekvő, ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyerekek ellátására.

Hazánkban elsőként a Szegedi Tudományegyetem alkalmazza azt a hordozható berendezést, amely segíti az ágyhoz kötött, súlyosan beteg gyermekek fogászati ellátását. Az 5 millió forint értékű, „BPR Swiss” svájci márkájú mobil fogászati kezelőegységet a Gyógyító Angyal Alapítvány adományozta az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikának - adta hírül az intázmény közmelényben.

 A bőröndnyi méretű berendezés könnyedén elszállítható azokhoz a gyerekekhez, akik a speciális körülményeket biztosító, fertőzésmentes kórteremben fekszenek, de a fogazatuk is kezelésre szorul. Kompresszorról működtethető a fúró, a vízzel és sűrített levegővel alkotottott hűtéssel együtt. A műszert a fertőtlenített eszközök tárolására alkalmas tálcák egészítik ki.

A szegedi klinikán gyógyuló gyerekek a mobil fogászati berendezés segítségével teljes körű fogászati ellátást kaphatnak a fogfúrástól és a lyuk betömésétől kezdve a fogíny kezelésén és a fogkő eltávolításán át a letört fog polírozásáig vagy kihúzásáig.

„Az egészségügynek olyan szegmense fejlődik az SZTE klinikáin, amelyben a szociális szempont is erős. Az SZTE új berendezése segít azoknak a betegeknek, akikhez más módon nem lehet eljuttatni a fogászati kezelést” – hívta fel a figyelmet a karitatív és nemes célra az SZTE rektora, Prof. Dr. Rovó László.

Az SZTE kancellárja, Dr. Fendler Judit kiemelte: „Most mutatkozik majd meg, mennyi lehetőséget rejt magában egy ilyen mobil eszköz. A kevésbé szállítható, az egyetemi klinikákon fekvő felnőtt betegek részére is indokolt lehet a beszerzése.”

„A Gyógyító Angyal Alapítvány adományozási fókuszában a gyermekegészségügy áll. Az SZTE gyermekklinika kis pácienseinek a gyógyulását már 8 éve támogatja a civil szervezet” – emlékeztetett Dr. Papp Andrea. A hordozható fogászati kezelőegységre Dr. Habil. Stájer Anette, az SZTE Fogorvostudományi Kar (FOK) dékánhelyettese, az SZTE SZAKK Fogászati és Szájsebészeti Klinika igazgatója hívta föl az alapítvány figyelmét.

Az adománylevelet a Gyógyító Angyal Alapítvány projektkoordinátora nyújtotta át az SZTE rektorának. Az átadó ünnepségen a civil szervezet kuratóriumának elnöke, Dr. Ónodi János is megjelent.

„Országos szempontból is kiemelkedő a fogyatékkal élő betegek, köztük gyerekek ellátása, amit 1999 óta végzünk az SZTE Fogászati és Szájsebészeti Klinikáján. Ez a gyógyító munka empátiát, segítőkész hozzáállást igényel” – hangsúlyozta az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánja, Dr. Habil. Baráth Zoltán Lajos. Hozzátette: „Ezt a szemléletet és tudást adjuk tovább a hallgatóinknak. Így a legjobb helyre került a mobil fogászati készülék, amely kijelöl egy utat, amin tovább fogunk menni.”

Legolvasottabb cikkeink