• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Idősotthont ellenőriztek Salgótarjánban

Regionális hírek 2020.04.29 Forrás: MTI
Idősotthont ellenőriztek Salgótarjánban

Az óvintézkedések közé tartozik, hogy március 24-től nem fogad csomagot az intézmény, április elsejétől pedig pénzt sem.

Salgótarjánban, a Baglyaskő Idősek Otthonában tartottak hatósági ellenőrzést a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának munkatársai szerdán. Holecz Istvánné intézményvezető az ellenőrzés után a helyszínen elmondta: az influenzajárvány miatt már korábban szigorításokat vezettek be; február 2-ától kötelezővé tették a kézfertőtlenítést, a gumikesztyű és a szájmaszk viselését a hozzátartozók számára. Az influenzás megbetegedéseket sikerült elkerülniük.

Miután március 8-tól az országos tisztifőorvos elrendelte a látogatási tilalmat, az idősekkel lakógyűlés formájában beszélték meg a helyzetet. Fokozottan figyelnek a tisztaságra. Étkezések előtt a gondozók alkoholos fertőtlenítést végeznek a lakók kezén. Minden fürdőszobában folyékony szappant helyeztek el, az idősek is gyakran mossák a kezüket. Az óvintézkedések közé tartozik, hogy március 24-től nem fogad csomagot az intézmény, április elsejétől pedig pénzt sem. Izolációs tereket is kialakítottak az otthonban, kiürítettek négy szobát, ezek egyike a zsilipelésre lenne alkalmas az ápolószemélyzet számára. Bíznak abban, hogy erre nem lesz szükség - tette hozzá az intézményvezető.

Holecz Istvánné elmondta: sokat segít a kapcsolattartásban, hogy három okostelefont vásároltak, a Máltai Szeretetszolgálattól pedig két táblagépet kaptak, a szeretetszolgálat a védőfelszerelések, fertőtlenítőszerek beszerzésében is segített. Kitért arra is, hogy elfoglaltságokkal, programokkal kedveskednek a lakóknak, akik mentálisan nehezen viselik, hogy nem tudnak találkozni a szeretteikkel. Működik énekkar, tartanak filmvetítést, kézműves foglalkozásokat, a tavasz beköszöntével sokan virágokat ültetnek az otthon kertjében.

Az idén 12 éves intézményt a Nógrád Megyei Önkormányzat alapította, a fenntartást 2017. november elsején vette át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az ellenőrzés helyszíne, a Petőfi úti otthon 150, míg a Füleki úti telephely 74 férőhelyes. Egyre nagyobb számban kerülnek be az otthonba rossz egészségügyi állapotú lakók, az utóbbi időben megemelkedett a demens betegek száma, számukra 40 fős részleget alakítottak ki.

fotó: MTI/Komka Péter

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink