• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Ikerkutatók találkozója a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2019.04.19 Forrás: Semmelweis Egyetem
Ikerkutatók találkozója a Semmelweis Egyetemen

Nemsokára 120 ezer Magyarországon élő ikernek küldenek kérdőívet, hogy bővülhessen az adatbankjuk.

A Nemzetközi Ikerkutatói Szövetség (International Society for Twin Studies, ISTS) nemzetközi kollaborációs workshopot tartott Budapesten a Semmelweis Egyetem munkatársainak szervezésében az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK), mintegy 20 külföldi ikerkutató részvételével a világ számos ikerregiszterétől. A találkozó célja az volt, hogy különböző tudományterületeken munkacsoportok közötti együttműködésre inspirálja a résztvevőket az ikerkutatás segítségével - számolt be róla az egyetem honlapja. A helyi szervezők, Dr. Tárnoki Ádám és Dr. Tárnoki Dávid volt, akik a Magyar Ikerregisztert vezetik és maguk is ikrek, emellett mindketten a Radiológiai Klinika adjunktusai.

Előadásában Dr. Tárnoki Ádám, a rendezvény egyik szervezője és házigazdája elmondta, hogy az ISTS hálózat jelenleg öt kontinens 28 országának az ikerkutatóit és ikerregisztereit fogja össze, és majdnem 1 millió iker adatait kezeli, valamint nagy mennyiségű DNS és biológiai mintával is rendelkezik. Az országokon átívelő együttműködések rendkívül fontosak az olyan új epigenetikai ikerkutatások esetében ahol nagy mintákra van szükség, mint például a ritka betegségekben szenvedő ikrekkel kapcsolatos kutatások. Ekkor van szerepe annak, hogy összefognak az ikerregiszterek, hogy legyen elegendő minta ahhoz, hogy értékelhető eredmények születhessenek – mutatott rá Dr. Tárnoki Ádám. Elmondta: reményei szerint a konferencia új együttműködésekhez vezethet az ikerkutatások terén, vagy a már rendelkezésre álló adatok megosztásával, vagy úgy, hogy több ikerregiszter egymással partnerségben gyűjt új adatokat.

A magyar ikerregiszterrel kapcsolatban Dr. Tárnoki Ádám beszámolt arról, hogy jelenleg több mint ezer ikerpár adatait kezelik, de nemsokára 120 ezer Magyarországon élő ikernek fognak postán kiküldeni egy kérdőívet, melynek eredményeként remélhetőleg jelentősen bővülni fog az adatbankjuk. A teljes beszámoló itt olvasható  (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink