• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Innovációs díjban részesült a PTE KK elektronikus lázlaprendszere

Regionális hírek 2024.05.13 Forrás: Weborvos
Innovációs díjban részesült a PTE KK elektronikus lázlaprendszere

A gyakorlat azt mutatja, hogy az orvosok és szakdolgozók adminisztrációs ideje 90%-kal csökkent, vagyis nő a gyógyításra fordítható idő.

Az eLázlap, amelynek fejlesztésében a PTE KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet (AITI) orvosai is részt vettek, 2024-ben elnyerte a Magyar Kórházszövetség Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat. Az elismerést május 9-én Mátraházán, a kórházszövetség éves kongresszusán vette át dr. Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke - tudatta közleményében az intézmény.

A díjat a Magyar Kórházszövetség minden évben annak az intézménynek ítéli, amely pályázatában az előző évben megvalósított szakmai vagy szervezési innovációt mutat be részletesen, illetve a kórházi működtetésben számszerűen bemutatott hatékonyságot, eredményességet vagy beteghozzáférést javító innovációt fejlesztett.

A PTE KK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében a fenti kritériumoknak is megfelelő különleges rendszert vezettek be és fejlesztettek tovább az elmúlt években. Az eLázlapnak keresztelt programban a hagyományos papíralapú lázlapon feljegyzett adatokat elektronikus formában rögzítik a kezelőorvosok és szakdolgozók, továbbá a rendszer lehetővé teszi adatok direkt átvételét a betegellátás során használt elektronikus eszközökből, ezek kézi bevitelére a jövőben nincs szükség.

A módszer számos előnye közé tartozik, hogy kevésbé sérülékeny és olvashatóbb, mint papír alapú elődje, és óránként többszöri adatrögzítést is engedélyez. Ráadásul a gyógyszerfelírás is hatékonyabb és nyomon követhető. Az elektronikusan rögzített adatokkal az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhei is csökkennek, hiszen nincs szükség a papír alapú adatokat elektronikusan is bejegyezni. A gyakorlat azt mutatja, hogy az orvosok és szakdolgozók adminisztrációs ideje 90%-kal csökkent, vagyis nő a gyógyításra fordítható idő.

Minden adatbázis csak annyira pontos és hasznos, mint amennyire pontosak a bevitt adatok. A mindennapi intenzív terápiás vizitek idejének egy betegre eső hányada többszöröse a más osztályon megszokottnak – a vizsgálati eredmények mellett 40-50 betegparamétert kell ellenőrizni minden esetben. A gyógyszerelés, a táplálás, a lélegeztetési és az egyéb gépi terápia dokumentálásának folyamatosnak kell lennie. Ennek érdekében kezdték el a hazai intenzív terápiás ellátásnak megfelelően bővíteni a külföldi szoftvert a PTE KK AITI munkatársai dr. Jáksó Krisztián vezetésével 2019-ben. A rendszer „éles indítása” óta több mint 4000 beteget kezeltek az eLázlap használatával.

A PTE Klinikai Központ elnöke, dr. Sebestyén Andor kiemelte, hogy a KK vezetése elkötelezett az innováció mellett. „A KK munkatársait támogatjuk a konstruktív, a betegellátást és gyógyítást hatékonyabbá tevő, innovatív elképzelések megvalósításában. Büszke vagyok a PTE Klinikai Központ munkatársaira, hiszen a Magyar Kórházszövetség Innovációs Kórházfejlesztési Díját már másodszor nyertük el.”

A PTE Klinikai Központ AITI igazgatója, dr. Csontos Csaba hangsúlyozta, hogy a növekvő napi betegellátási tevékenységet a legmagasabb szinten támogató fejlesztés valósult meg az intenzív ellátások területén az elektronikus Lázlap bevezetésével a Klinikai Központban.