• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

Regionális hírek 2023.11.22 Forrás: SZTE - Weborvos
Ismét végeznek egynapos beavatkozásokat Szentesen

A beavatkozásokra jelenleg egy héten egy napon kerül sor, de ha nőnek az igények további napokon is műtenek.

A közelmúltban úgynevezett kis nőgyógyászati műtétekkel indult újra útjára az egynapos beavatkozások sora a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum Szülészeti és Nőgyógyászati részlegén. A beavatkozásokkal kapcsolatos részleteket dr. Rácz Ferenc részlegvezető és prof. dr. Várbíró Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója osztotta meg.

Immár a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumának égisze alatt, több mint egy hónapja ismét végzünk egynapos beavatkozásokat a Szülészeti és Nőgyógyászati részlegen, melynek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ vezetése és a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője volt segítségünkre.

Szervezőmunkájuk eredményeképpen 2023. október 18-án megvalósult az első néhány operáció, egynapos beavatkozási forma alá tartozó műtét. Az egynapos beavatkozások körébe a terhességmegszakítás, a spontán vetélés befejezése, a méhnyálkahártya eltávolítás és egyéb olyan kis nőgyógyászati műtétek tartoznak, amelyek rövid altatásban elvégezhetők, és néhány órányi megfigyelés után a páciens biztonsággal hazabocsátható kísérőjével. A járóbeteg ellátás mindemellett továbbra is zavartalanul zajlik – mondta dr. Rácz Ferenc.

Ismertette: a járóbetegellátásban a terhesgondozás, illetve a szülés utáni utógondozás, az általános nőgyógyászati, valamint az ultrahangvizsgálatok vannak fókuszban. Ez azt jelenti, hogy minden helyi és környékbeli településen élő, illetve a közeli régiókból származó nőt és kismamát el tudnak látni és fel tudnak készíteni életük legmeghatározóbb eseményére, az anyává válásra.

Az egynapos beavatkozások menetét röviden dr. Várbíró Szabolcs osztotta meg, akinek több fejlesztési terve is van a szentesi nőgyógyászati részlegen. - A beavatkozásokra jelenleg egy héten egy napon kerül sor Szentesen, de az igények emelkedésével az ellátást további napokon is biztosítani tudjuk. Betegeink a beavatkozásra kitűzött napon jelentkeznek az osztályon. A beavatkozásokat még aznap délelőtt elvégezzük, majd a páciensek egy modern, kényelmes ágyakkal és vizesblokkal ellátott szobában pihenhetnek az ébredés után. A nap végén kísérőikkel távoznak otthonukba – mondta el a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika vezetője.

Dr. Rácz Ferenc kiemelte: Örülünk, hogy az egynapos sebészeti ellátás bevezetésével Szentesen ismét magasabb szinten is el tudjuk látni a betegeinket. Ezzel egyrészt megkíméljük őket az utazástól az előzetes vizsgálatok, a műtét és a kontroll vizsgálatok napjain is, másrészt rövidebb időn belül megvalósul a tervezett beavatkozás. Egyúttal ellátási terhet veszünk le a szegedi klinikáról is – fogalmazott a szentesi részlegvezető.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink