• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Jelöletlen csokit akarnak a francia gyárosok

Regionális hírek Forrás: MTI

A tiltakozók szerint kis mennyiségű feketecsokoládé nem egészségtelen, sőt csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is.

Tradicionális csokoládé- és cukrászsütemény készítők ellenzik a francia egészségügyi minisztérium új tervét, amely színjelzésekkel figyelmeztetne az édességek egészségromboló hatására - írja a The Daily Telegraph című brit lap.

4500 csokoládékészítő és cukrász lobbizik a színkódos címkék bevezetése ellen, amelyek a zöldtől pirosig terjedő ötös skálán jeleznék az élelmiszerek egészségre gyakorolt hatását. A tervek szerint a csokoládé a piros, vagyis a legegészségtelenebb kategóriába kerülne.

A Francia Csokoládé és Cukrászsütemény Készítők Egyesülete petícióval és a közösségi hálón folytatott kampánnyal tiltakozik a lépés ellen. "A csokoládé nem tesz kövérré" - olvasható a nyílt levélben. Az aláírók szerint az ilyesfajta címkézés nem állítja meg az elhízás és a cukorbetegség terjedését. A cukrászok arra is emlékeztetnek, hogy azok a kezdeményezések, amelyek hasonló rendszert akartak bevezetni az Egyesült Államokban rendre sikertelennek bizonyultak.

A tiltakozó cukrászok kiemelték azt is, hogy kutatások szerint a hetente elfogyasztott kis mennyiségű feketecsokoládé csökkentheti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást is. A csokoládéban és a kakaóban található polifenolok pedig akadályozzák a zsírsejtek kialakulását a szervezetben.

Az egészségügyi minisztérium szerint azonban a fogyasztóknak vigyázniuk kell, hogy ne egyenek túl sok csokoládét, mert az könnyen elhízáshoz vezethet az édesség magas zsírtartalma miatt.

Franciaország sokáig példának számított az európai országok között konyhája, az alacsony elhízási statisztikák és a hosszú élettartam miatt. Azonban az elmúlt években a túlsúlyos emberek száma gyorsan növekszik, mivel a slow food hazájában sokan fordulnak az egészségtelen gyorsételek felé. Mindezt jól mutatja, hogy Franciaország a McDonald's második legnyereségesebb piaca az Egyesült Államok után.

A kézművescsokoládé-készítők szerint 15 ezer ember állása kerülhet veszélybe, ha az egészségügyi minisztérium nem változtat a tervein.

Serge Hercbergtől, egy neves táplálkozási szakembertől származik a színkódok ötlete. Hercberg szerint a kezdeményezés lényege, hogy segítsen a fogyasztóknak tisztába jönni az általuk megvásárolt ételek táplálkozási értékével, valamint hogy a gyártókat jobb minőségű termékek készítésére ösztönözze.

Legolvasottabb cikkeink