• nátha
  • A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

   A tüdőgyógyász szerint a náthának is lehetnek szövődményei

  • Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

   Immunerősítést már nyár végén érdemes elkezdeni

  • Itt az ősz, már támadnak a vírusok

   Itt az ősz, már támadnak a vírusok

 • melanóma
  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

  • A betegségről a melanoma világnapján

   A betegségről a melanoma világnapján

  • Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

   Melanoma: Fedezze fel időben az árulkodó jeleket!

 • egynapos sebészet
  • Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

   Egy területen jó teljesítményt nyújt az egészségügy

  • Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

   Profilbővítést tervez a sikeres egynapos sebészet

  • Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

   Megtriplázható az egynapos műtétek száma hazánkban

Jubileumi díszokleveleket adtak át a Semmelweis Egyetemen

Regionális hírek 2018.10.15 Forrás: Semmelweis Egyetem
Jubileumi díszokleveleket adtak át a Semmelweis Egyetemen

Hatalmas tudományos fejlődésnek voltak részesei a jubilánsok az elmúlt évtizedek során.

Az ötven, hatvan, hatvanöt és hetven évvel ezelőtt végzettek vehettek át arany, gyémánt, vas, valamint rubin jubileumi díszoklevelet az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) ünnepségén Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettestől és Dr. Hunyady László dékántól - számolt be róla a Semmelweis Egyetem.

„Nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem, hogy íveljen” – idézte Pilinszkyt Dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes a jubileumi díszoklevelek átadása alkalmából rendezett ünnepség megnyitásakor, utalva arra, hogy a jubilánsok egy ívet írtak le eddigi életük, pályájuk során, mely ív emberek ezreinek adta vissza egészségét, vagy könnyített szenvedésén. Nagy idők, nagy tanúi voltak a jubilánsok, olyan történelmi eseményekben volt részük, mint a világháború, a forradalom és a rendszerváltás; aktív értelmiségiként pedig alakítói is voltak a történelemnek – mondta a rektorhelyettes. Emlékeztetett arra, hogy az orvosi eskü szövegében a tanárok megbecsülése is szerepel. A jubilánsok tanítványokból, tanárokká, mesterekké váltak, a következő generáció pedig már tőlük kaphatta a tudást – fogalmazott Dr. Szabó Attila, hozzátéve, hogy így teljesedik ki Hippokrátesz esküje. A mai napon minden betegük és minden tanítványuk nevében is köszönjük munkájukat – jelentette ki.

Dr. Hunyady László dékán beszédében kiemelte, hogy az idei jubilánsok Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóján vehetik át díszoklevelüket. Azok, akiket most ünneplünk, fél évszázad vagy még több év munkáját áldozták arra, hogy beteg embertársaikon segítsenek, tanítsanak vagy éppen az emberi tudást, a megismerést szolgálják – mutatott rá a dékán. Mint hangsúlyozta, a kar egykori hallgatói nem foglalkozást, hanem hivatást választottak annak idején, mégpedig a legszebbet, de egyben az egyik legnehezebbet is, mely áldozatok vállalásával jár. A dékán szólt arról, hogy személyes tapasztalatai szerint a nehéz időkben végzett orvosok sem bánták meg pályaválasztásukat, mert legtöbbjük számára örömöt jelent vagy jelentett a hivatásuk gyakorlása. „Ez a magyarázata annak, hogy az elmúlt évtizedekben tapasztalt számos probléma és nehézség ellenére a magyar egészségügy szakmai színvonala még mindig nemzetközi értelemben véve is magasra értékelhető” – mondta Dr. Hunyady László.

A dékán végigtekintett az elmúlt évek eredményein is. Kitért arra, hogy az egyetem a legjobb ötszáz között szerepel a nemzetközi rangsorokban, szakterületi bontásban pedig az orvosképzés területén a legjobb 200 között van. Hazai szinten az ÁOK az ország három legjobb kara között szerepel. Szólt arról, hogy bár a kar elismertségének legfőbb tényezője a klinikai tárgyak elsajátítását megalapozó elméleti képzés, az elmúlt öt évben számos kezdeményezés indult a karon a klinikai gyakorlati képzés erősítésére. Példaként említette egyebek mellett a klinikai képzés színvonalát javító szimulációs és egyéb eszközök beszerzését, illetve az oktatásmódszertani fejlesztéseket, valamint a blokkosított oktatás bevezetését és a legkiválóbb oktatókat anyagilag is elismerő Merit-díj létrehozását. A dékán hangsúlyozta az empátia szerepét az orvosi hivatás gyakorlása során, és azt, hogy ennek jelentőségére megtanítsák a tapasztaltabb orvosok fiatalabb kollégáikat.

A jubileumi díszokleveleket Dr. Szabó Attila és Dr. Hunyady László adta át. Ketten vehettek át rubin, 16-an vas, 43-an gyémánt, míg 176-an arany jubileumi díszoklevelet. További részletek és képek itt találhatók

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink