• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Kalóz, a félszemű terapeuta

Lapszemle 2018.11.12 Forrás: magyaridok.hu
Kalóz, a félszemű terapeuta

A lovas terápia sem csodamódszer, ez sem jó mindenkinek, de szerencsére a jelentkezők többsége részt vehet benne.

Vannak helyek, ahová megérkezve az ember idegszálai egy pillanat alatt kisimulnak, és emberek, akik mellett egyszerűen jó lenni. A fóti lovas terápiás központ ilyen hely, és ez nagyon is rendben van így, mert sérült, beteg, problémás gyerekekkel foglalkozni igazából csak így érdemes - írta riportjában a Magyar Idők Lugas melléklete.

– Számos kutatás igazolta, hogy az állatok hatással vannak a testi-lelki jóllétünkre, és a lovak ebben kiemelkedőek. Rendkívül intelligensek, az embereket, főleg a gyerekeket már a méretük is elvarázsolja, az pedig, ha megtanulnak egy ekkora állattal bánni, hatalmas önbizalmat ad nekik. Érzelmi pluszt, kötődést is, hogy fel lehet ülni a hátára, nyugodt, ritmusos járása segíti a relaxációt, azok a háromdimenziós mozgásimpulzusok pedig, amelyek áttevődnek a lovasra, a hippoterápiában, a gyógytornászok által végzett lovas terápiában aknázhatók ki nagyon jól. A lovak rendkívül összetett hatásegyüttest tudnak produkálni, de mind közül a motiváció a legfontosabb – mondta el Bozori Gabriella, a terápiás központ vezetője.

Magyarországon hivatalosan 1997-ben alakult meg a Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány, a mai napig az egyetlen szakmai szervezet, ahol a lovas terápia egyes ágait el lehet sajátítani, és arról papírt lehet szerezni. A lóval végzett terápia amúgy egészen az első világháborúig visszanyúlik, amikor a sérült lovas katonáknál alkalmazták rehabilitációs módszerként, meglepően pozitív eredménnyel. A módszer magyarországi elterjesztésében, a szervezett képzés elindításában a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak elévülhetetlen érdemei vannak.

Bozori Gabriellától azt is megtudom, hogy a lovas terápiának három ága van, mindegyik más-más szakembert kíván, és más-más területtel foglalkozik. A már említett, gyógytornászok által alkalmazott hippoterápiát elsősorban a mozgásukban akadályozott embereknél végzik a tartás és a mozgásfunkciók javítására.

A gyógypedagógiai lovaglást és lovas tornát gyógypedagógusok művelik, ők foglalkoznak többek között tanulásban vagy értelmileg akadályozott, hiperaktív, autizmussal élő gyerekekkel, látás- és hallássérültekkel. A harmadik ág a pszichológiai lovas terápia, amelyet pszichológusok alkalmaznak a különféle lelki eredetű problémák kezelésében, a szorongástól kezdve a depresszión át a figyelem- és magatartászavarokig. Vannak ugyanakkor ellenjavallatok, amelyek fennállása esetén nem ajánlják ezt a módszert – teszi hozzá a szakember. Ezekről is a teljes cikkben.

Legolvasottabb cikkeink