• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kiválósági centrum lett a PTE KK Szívgyógyászati Klinikája

Regionális hírek 2024.05.24 Forrás: PTE - Weborvos
Kiválósági centrum lett a PTE KK Szívgyógyászati Klinikája

A klinika az első magyar vidéki centrum – és egyúttal a második magyar centrum –, amely immár rendelkezik ezzel a kitüntető címmel.

A szívritmuszavarok miatt végzett katéterablációk területén világszerte vezető piaci szereplő, a Johnson & Johnson, Biosense Webster "Centre of Excellence" (kiválósági centrum)  minősítéssel ismerte el a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Szívgyógyászati Klinika Elektrofiziológiai laborjának tevékenységét. 

A katéterabláció egy olyan, katéteres úton végzett műtéti beavatkozás, melynek célja a jellemzően szapora, esetleg szabálytalan szívdobogásérzéssel járó szívritmuszavar megszüntetése. A Johnson & Johnson kiválósági centrumként ismerheti el azokat a katéterablációs centrumokat, ahol teljesülnek az alábbi feltételek: klinikai centrum szakmailag elismert elektrofiziológussal és szakszemélyzettel; tréningek tartásához megfelelő infrastruktúrával rendelkezik az adott intézmény; a Johnson & Johnson, Biosense Webster legújabb technológiáit használják; a Johnson & Johnson, Biosense Webster ajánlott munkafolyamata szerint történnek az ablációs beavatkozások. 

Nem alapkövetelmény, de a PTE KK esetében különösen fontosnak találták az indoklás szerint, hogy a cég küldetésével összhangban törekszik a minimális, vagy zero röntgensugárzás használatára, valamint hatékony a beteg menedzsment, optimalizált a műtőkihasználtság, és éves szinten nemzetközi mércével mérve is nagyszámú komplex beavatkozás történik, évről-évre folyamatosan emelkedő számban. 

A PTE KK Szívgyógyászati Klinika az első magyar vidéki centrum – és egyúttal a második magyar centrum –, amely immár rendelkezik ezzel a kitüntető címmel.

 

Az elismerés kapcsán Prof. Dr. Cziráki Attila, a klinika igazgatója elmondta: „Büszkék vagyunk erre az elismerésre! A PTE KK Szívgyógyászati Klinikán 2017-ben végeztük el az első röntgensugárzás-mentes katéterablációt, mely az azóta eltelt időszakban a klinikai napi rutin részévé vált. Röntgensugárzás-mentes katéterablációval a gyermekek és várandósok beavatkozása is biztonságosan elvégezhető, illetve szintén fontos szempont, hogy a beavatkozások alatt a személyzet is mentesül a sugárvédelmi ruházat viselésétől” – hangsúlyozta a klinikaigazgató. 

Dr. Kupó Péter, a klinika egyetemi adjunktusa, az Elektrofiziológia labor vezetője hozzátette: „Évente nagyságrendileg 700 páciens esik át laborunkban katéterablációs beavatkozáson, melyeknek közel fele röntgensugárzás-mentesen történik. Kiemelendő, hogy egyetlen magyar centrumként minden elektroanatómiai térképezőrendszer-vezérelt pitvarfibrilláció ablációs beavatkozást, ami éves szinten mintegy 200 beteget érint, röntgensugárzás-mentesen végzünk” – mondta el Kupó Péter.

Fotók: PTE