• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

   Hány éves kortól ajánlott az anyajegyszűrés?

  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Könyv készült a járványokról a művelt laikusoknak

Regionális hírek 2022.11.28 Forrás: Unideb.hu
Könyv készült a járványokról a művelt laikusoknak

Járványok mindig voltak és lesznek is, de a tudomány és a társadalom okos összefogása legyőzi azokat.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán utazásorvostan tantárgyat oktató Felkai Péter A járványok története című kötetét mutatták be pénteken a Méliusz Könyvtárban. A könyv rávilágít arra, hogy a járványok mindig részei voltak az emberiség történetének, de azok a tudomány és a társadalom összefogásával legyőzhetők. A szerző könyvével a koronavírus-járvány alatt hiteles, megnyugtató információkkal szerette volna ellátni az embereket - adta hírül az intézmény potálja.

- A pandémia alatt a laikusok alig kaptak konzekvens, értékelhető és érthető információt a COVID-járványról, a védekezés pontos módjáról. Célom az volt, hogy megmutassam, járványok mindig voltak és lesznek is, de a tudomány és a társadalom okos összefogása legyőzi azokat. Könyvemmel a bizonytalanság időszakában szerettem volna valós ismereteket, kapaszkodót, bátorítást nyújtani az embereknek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Felkai Péter.

A könyv bevezeti az olvasót a járványok tudományos megközelítésének módszereibe és az alapvető infektológiai, bakteriológiai és prevenciós módszerek rövid ismertetése után mutatja be a legjelentősebb fertőző betegségeket, történetüket, felfedezésüket, valamint az ellenük való védekezést. A kötet egy történelmi visszatekintés, mely máig érvényes tanulságokat nyújt.

- Az infektológiai alapvető fogalmak tisztázása után igyekeztem a járványokat a történelmi megjelenésük sorrendjében bemutatni, majd a COVID- járvány tényeit, történetét és a világjárvánnyal kapcsolatos tévhiteket bemutatni. Különösen érdekes részének tartom a régi és az új védekezési módszerek összehasonlítását – ismertette a szakember.

A könyvben olvashatunk a fertőző betegségekről a képzőművészeti alkotások tükrében, a karantén, a lepra, a pestis, a spanyolnátha és a tífusz történetéről, olyan kutatókról, akik önmagukon kísérleteztek, a múltban a gyógyfürdőkben zajlott pajzán életről, azaz a nemi betegségek kezdetéről, illetve bemutatja, milyen járványok fordulnak elő a Bibliában. A kötet egy optimista utóhanggal zárul arról, hogyan utazzunk a COVID- járvány után.

A szerző hozzátette: 1936 óta nem jelent meg ilyen, a nagyközönségnek szóló, de mégis tudományos igénnyel megírt, járványokról szóló tájékoztatás. A járványok története című könyvet pénteken a Méliusz Központi Könyvtárban mutatták be az érdeklődőknek, Felkai Péter egy másik kötetével, Az utazásorvostan kézikönyve című kiadvánnyal együtt. A kézikönyv többek között kitér az utazási betegségekre, az ajánlott védőoltásokra és az útipatikára. Az egyetemi tankönyv annyiban kapcsolódik a járványtörténet népszerűsítő témájához, hogy a járványokat túlnyomórészt az utazók terjesztik.