• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Könyv készült a járványokról a művelt laikusoknak

Regionális hírek 2022.11.28 Forrás: Unideb.hu
Könyv készült a járványokról a művelt laikusoknak

Járványok mindig voltak és lesznek is, de a tudomány és a társadalom okos összefogása legyőzi azokat.

A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán utazásorvostan tantárgyat oktató Felkai Péter A járványok története című kötetét mutatták be pénteken a Méliusz Könyvtárban. A könyv rávilágít arra, hogy a járványok mindig részei voltak az emberiség történetének, de azok a tudomány és a társadalom összefogásával legyőzhetők. A szerző könyvével a koronavírus-járvány alatt hiteles, megnyugtató információkkal szerette volna ellátni az embereket - adta hírül az intézmény potálja.

- A pandémia alatt a laikusok alig kaptak konzekvens, értékelhető és érthető információt a COVID-járványról, a védekezés pontos módjáról. Célom az volt, hogy megmutassam, járványok mindig voltak és lesznek is, de a tudomány és a társadalom okos összefogása legyőzi azokat. Könyvemmel a bizonytalanság időszakában szerettem volna valós ismereteket, kapaszkodót, bátorítást nyújtani az embereknek – mondta a hirek.unideb.hu-nak Felkai Péter.

A könyv bevezeti az olvasót a járványok tudományos megközelítésének módszereibe és az alapvető infektológiai, bakteriológiai és prevenciós módszerek rövid ismertetése után mutatja be a legjelentősebb fertőző betegségeket, történetüket, felfedezésüket, valamint az ellenük való védekezést. A kötet egy történelmi visszatekintés, mely máig érvényes tanulságokat nyújt.

- Az infektológiai alapvető fogalmak tisztázása után igyekeztem a járványokat a történelmi megjelenésük sorrendjében bemutatni, majd a COVID- járvány tényeit, történetét és a világjárvánnyal kapcsolatos tévhiteket bemutatni. Különösen érdekes részének tartom a régi és az új védekezési módszerek összehasonlítását – ismertette a szakember.

A könyvben olvashatunk a fertőző betegségekről a képzőművészeti alkotások tükrében, a karantén, a lepra, a pestis, a spanyolnátha és a tífusz történetéről, olyan kutatókról, akik önmagukon kísérleteztek, a múltban a gyógyfürdőkben zajlott pajzán életről, azaz a nemi betegségek kezdetéről, illetve bemutatja, milyen járványok fordulnak elő a Bibliában. A kötet egy optimista utóhanggal zárul arról, hogyan utazzunk a COVID- járvány után.

A szerző hozzátette: 1936 óta nem jelent meg ilyen, a nagyközönségnek szóló, de mégis tudományos igénnyel megírt, járványokról szóló tájékoztatás. A járványok története című könyvet pénteken a Méliusz Központi Könyvtárban mutatták be az érdeklődőknek, Felkai Péter egy másik kötetével, Az utazásorvostan kézikönyve című kiadvánnyal együtt. A kézikönyv többek között kitér az utazási betegségekre, az ajánlott védőoltásokra és az útipatikára. Az egyetemi tankönyv annyiban kapcsolódik a járványtörténet népszerűsítő témájához, hogy a járványokat túlnyomórészt az utazók terjesztik.

Legolvasottabb cikkeink