• nátha
    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Kórházi szabályok a látogatási tilalom idején Orosházán

Regionális hírek 2020.03.12 Forrás: Weborvos
Kórházi szabályok a látogatási tilalom idején Orosházán

Kérjük, hogy saját, hozzátartozójuk illetve a kórházi dolgozók érdekében működjenek velünk együtt!

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt. Ezért 2020. március 9-től teljeskörű látogatási tilalom lépett érvénybe az Orosházi Kórház összes fekvőbeteg osztályára is. A tilalom visszavonásig érvényes.

A megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti. A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség.

Az elrendelt teljes kórházi látogatási tilalomra való tekintettel az orosházi kórház vezetősége összeállított egy tájékoztatót arról, hogy mit szabad és mit nem tennie a szigorú látogatási tilalom idején a kórházban a látogatóknak. A leggyakoribb kérdésekre adták meg a kórházban érvényes válaszokat közleményükben.

Meglátogathatom-e súlyos, életveszélyes állapotú családtagomat?
Igen. A súlyos, életveszélyes állapotú betegnél, – egyéni méltányossági alapon – írásos engedéllyel egyszerre egy hozzátartozó tartózkodhat. A hozzátartozó köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd kérvényezni kell a látogatást a beteg kezelőorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

Bent lehetek-e a beteg gyermekem mellett?
Igen. A kiskorú beteg mellett az egyik szülő, vagy a gyermek törvényes képviselője tartózkodhat a kórházi kezelés idején.

Bent lehet-e az apuka gyermeke születésénél?
Igen. A szülő nő által kijelölt személy jelen lehet a vajúdás és a szülés idejére. A megjelölt személy köteles beszerezni egészségi állapotáról egy háziorvosi nyilatkozatot, majd írásban kérvényezni kell a bentlét engedélyezését a Szülészet-Nőgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosánál, amit a főigazgató vagy az orvosigazgató engedélyezhet.

Bemehet-e a beteghez egyházi személy?
Igen. A beteget megilleti az egyházi személlyel való kapcsolattartás, azonban ezt is kérvényezni szükséges a fentebb leírtak szerint.

Behajthatok autóval a kórház udvarára?
Ha kórházi dolgozó, akkor igen. A mozgásában korlátozott beteget a hozzátartozó kiteheti vagy felveheti az udvaron, azonban ezt követően a gépjárművel ki kell hajtania a kórház területéről.

Hogyan vihetem be a kórházba vagy hozhatom haza onnan hozzátartozómat?
Akár érkezik, akár távozik a beteg, a hozzátartozó kizárólag az adott kórházi osztály bejáratáig kísérheti. A betegfelvételt és a beteg osztályról való elengedését a kísérőnek az előtérben kell megvárni. 

Küldhetek csomagot bent fekvő hozzátartozómnak?
Igen. A jól lezárt csomagra írja rá a beteg nevét, melyik kórházi osztályon, hányas szobában fekszik, majd adja le a Kórház utcai főportán legkésőbb 16 óráig! Az osztályról kollégáink lemennek a csomagért és átadják a hozzátartozónak.

Mi történik, ha megszegem a látogatási tilalmat?
A látogatási tilalom idején a kórház területén fokozott biztonsági ellenőrzések vannak. A Könd utcai szakrendelőből megszűnt az átjárás a kórház főépületébe, a fekvőbeteg osztályokra történő belépést szigorúan ellenőrzik. A látogatási tilalom megsértése – a jogszabályi előírások alapján – 30 000 Ft és 5 000 000 Ft közötti pénzbírság kiszabásával járhat.

Mehetek-e vizsgálatra, kezelésre a tilalom ideje alatt?
Igen. A látogatási tilalom a Könd utcai szakrendelőt nem érinti, minden szakrendelés a megszokott módon működik.

Viszont kérjük a betegeket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében a járványhelyzet után keressék fel szakrendelőnket, diagnosztikai részlegünket. 

Emellett a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO), a háziorvosi ügyelet, az elhunytakkal kapcsolatos ügyintézés és a pénztár is a megszokott rendben működik. Kérjük, amennyiben enyhék, nem sürgősek, nem életet veszélyeztetők a panaszaik, az SBO gördülékeny működése érdekében először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot.

Tudok-e segíteni abban, hogy az esetleges fertőzéseket elkerüljem illetve ne adjam tovább?
Igen. A kórház és a rendelőintézet területén több mobil kézfertőtlenítő egység található, ezeket bárki szabadon használhatja. Sőt, javasoljuk is, hogy érkezéskor illetve távozáskor nyomjon egy adag fertőtlenítőt a tenyerébe és alaposan dörzsölje át vele a kezeit. Ahogy azt is javasoljuk, hogy otthon is rendszeresen és alaposan mosson kezet.