• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Legendás szívsebészt köszöntöttek Debrecenben

Regionális hírek Forrás: Unideb.hu

A 80 éves szívsebész tiszteletére tartottak ünnepséget február 15-én a Debreceni Egyetemen.

Péterffy Árpád nevéhez kötődik a modern szívsebészet bevezetése és európia színvonalra emelése a Debreceni Egyetemen. A legendás professzor több mint 10.000 nyitott szívműtétet végzett, az utolsót 8 évvel ezelőtt, 72 éves korában. Az egykori klinikaigazgató február 17-én ünnepli 80. születésnapját. A kerek évforduló alkalmából csütörtökön a Kenézy Villájában rendeztek ünnepséget, ahol az egyetem vezetői, professzorai, kollégái, tanítványai és tisztelői köszöntötték Péterffy Árpádot - számolt be róla az egyetem honlapja.

Papp Csaba, az egyetem stratégiai igazgatója, Debrecen tanácsnoka a város önkormányzata nevében emléklapot adott át Péterffy professzornak a város díszpolgárának és Hatvani-díjasának, ismételten megköszönve azt, hogy munkásságával meghatározó mértékben hozzájárult ahhoz, hogy Debrecenben létrejöhetett az ország egyik legkorszerűbb és máig a hazai szívgyógyászat élvonalába tartozó szívsebészeti központja.

Mátyus László ünnepi beszédében felidézte azt az időszakot, amikor a legendás szívsebész 1983-ban elnyerte az akkori Debreceni Orvostudományi Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájának igazgatói címét. Az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kar nevében köszöntöttet mondott az azóta eltelt 35 év áldozatos munkájáért.

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke méltatásában felidézte Péterffy Árpád életének és munkásságának mérföldköveit. Kiemelte: a hazai szívsebészet emblematikus alakjának korszakalkotó és iskolateremtő törekvéseinek köszönhető az, hogy 1993-ban új épületet kapott a szívsebészeti központ Debrecenben, a rohamos fejlődés következtében pedig 1996-ban önálló Szívsebészeti Klinika jött létre.

- Péterffy Árpád életútját különlegessé teszi, hogy élete 80 évéből 45 évet a szívsebészetnek szentelt. Házat épített a debreceni szívsebészetnek, méghozzá egy olyan épületet, amely méltó helyet biztosított szívműtétre szoruló emberek számára – fogalmazott Szerafin Tamás, a Szívsebészeti Tanszék vezetője. A professzor utódja a tanítványok nevében köszöntötte mesterét.

Péterffy Árpád (képünkön) a visszaemlékezéseket követően maga is tartott egy történetekkel színesített előadást élete legmeghatározóbb eseményeiről, valamint szakmai sikerekről. Bemutatójában kiemelte: amíg 1963 és 1983 között összesen 310 nyitott szívműtétet végeztek Debrecenben, addig 1983 és 2017 között 27.437 beavatkozást. A teljes beszámoló itt olvasható

Legolvasottabb cikkeink