• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Levegőfertőtlenítő berendezések a szegedi klinikákon

Regionális hírek 2020.04.30
Levegőfertőtlenítő berendezések a szegedi klinikákon

A készülékek fertőtlenítésre a 253,7 nm hullámhosszú UV-C sugarakat használják, ami elpusztítja az élő mikroorganizmusokat.

Az országban elsők között helyeztek el levegőfertőtlenítő készülékeket a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) betegellátó egységeiben, legnagyobb számban - az egészségügyi dolgozók egészségének védelme érdekében - a Járványügyi Ellátó Központban - közölte a felsőoktatási intézmény honlapján. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja egy uniós támogatással megvalósuló projekt keretében az országban az elsők között jutott kilenc, egyenként csaknem egymillió forint értékű levegőfertőtlenítő berendezéshez.

Fráterné Nagy Kamilla, a kórházhigiénés osztály főorvosa kiemelte, ezek a légtechnikai berendezések az UV fény régóta ismert csíraölő tulajdonságait használják ki. Egy technológiai fejlesztés eredményeként már olyan hullámhossztartományban működnek, hogy folyamatos emberi jelenlét mellett is alkalmazhatók, mert - a korábbi megoldásokkal ellentétben - nincs károsanyag-kibocsátásuk.

A modern UV levegőfertőtlenítő eszköz ózonkibocsátása a minimálisan megengedett szint alatt van, tökéletesen biztonságos. A készülékek fertőtlenítésre a 253,7 nm hullámhosszú UV-C sugarakat használják, ami elpusztítja az élő mikroorganizmusokat, azok maganyagának károsítása révén.

A készülékeket még a koronavírus-járvány előtt pályázta meg az egyetem, a többi közt a kórházi betegek között levegő útján is gyakran terjedő kórokozók, például a multirezisztens MRSA (methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus baktérium) okozta fertőzések elleni védekezés érdekében - fogalmazott a szakember.

A jelenlegi járványügyi helyzetben a levegőt folyamatosan fertőtlenítő mobil berendezések többségét a Járványügyi Ellátó Központban az egészségügyi dolgozóknak fenntartott pihenő és étkező helyiségekben helyezték el, ahol a levetett védőfelszerelésekről a levegőbe juthatnak a kórokozók, illetve az arcmaszkok levételével is megnőhet a fertőződés veszélye. Emellett a nagy betegforgalmú Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra és a fertőzésekre fokozottan fogékony súlyos állapotú betegeket ellátó Intenzív Osztályra is került az új eszközökből.

Legolvasottabb cikkeink