• nátha
  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

  • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

   Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

 • melanóma
  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

   Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

   Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

  • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

   Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

  • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

   Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Lezárult a hat éves fejlesztési projekt a pécsi egyetemen

Regionális hírek 2023.12.01 Forrás: Weborvos
Lezárult a hat éves fejlesztési projekt a pécsi egyetemen

Kiterjesztett valóságot alkalmazó orvosi eszközt fejlesztett a zMed, a HUN-REN SZTAKI és a Pécsi Tudományegyetem.

Lezárult a zMed Zrt. által 2017-ben megkezdett fejlesztési projekt, melynek célja az volt, hogy megkönnyítse az orvosok mindennapjait, a hagyományos CT és MR felvételekből olyan innovatív 3D és AR képeket alkosson egy digitális mozgásrögzítésre alkalmas eszközzel, amelyek segítik a kollaboratív munkát, legyen szó diagnosztikáról, vagy éppen műtéti tervezésről. A projektben a Pécsi Tudományegyetem és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (HUN-REN SZTAKI) is részt vett szakmai együttműködő partnerként - adták hírül közleményben.

A pécsi zMed csapata, kiváló szakemberekkel kiegészülve az elmúlt években azon dolgozott, hogy a jövő orvoslását mihamarabb elhozza a hazai kórházakba és egészségügyi intézményekbe. A projekt célja kezdetektől az volt, hogy megkönnyítse az orvosok és orvostanhallgatók mindennapjait, a hagyományos CT és MR felvételekből olyan innovatív 3D és AR képeket alkosson, amelyek segítik a kollaboratív munkát, legyen szó diagnosztikáról vagy éppen műtéti tervezésről. Egyedi fejlesztésük, a zMed Editor mára már olyan képfeldolgozást és megjelenítést tesz lehetővé, amely hiánypótló a piacon. Az orvosok egyidőben dolgozhatnak a felvételeken, konzultálhatnak kollégáikkal, megoszthatják a képeket pácienseikkel. Emellett a műtéti tervezésben és előkészítésben is kiemelt szerepet kap az eszköz. 

A fejlesztés hat éve indult. A csapat a projekt elején részletesen feltárta a kapcsolódó és rendelkezésre álló technológiákat, ezek felhasználhatóságának igazolására megvalósíthatósági prototípusokat is készítettek, ezzel előkészítve és támogatva a kutatói, fejlesztői és tesztelői munkát. Ezzel párhuzamosan feltérképezték, hogyan lehetne a rendszert beilleszteni az orvosi protokollba, megvizsgálták, hogyan lehet az eszközt oktatási célokra használni, illetve meghatározták a kutatásra kiválasztott szerveket és betegségeket, mindezekkel együtt pedig a kutatási- és rendszertervet is.

Ezt követően kifejlesztették a projekt és az innováció legfontosabb alkotóelemeit: a statikus térrekonstrukciós és a dinamikus térrögzítő rendszereket, a feldolgozó algoritmusokat és eljárásokat, valamint a motion capture (digitális mozgásrögzítés) rendszereket és a rájuk kidolgozott eljárásokat. A projekt végeztével létrejött egy olyan kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldás, amellyel a CT- és MR-felvételeket a felhasználók körbe tudják járni, és az egyes szerveket meg tudják vizsgálni különböző szögekből is. Mindemellett készült egy, a teljes emberi test mozgását leképező motion capture ruha, amellyel nyomon követhető a rehabilitációra szoruló betegek fejlődése. Végül a kéz és ujjak mozgásának vizsgálatára is kifejlesztettek egy kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldást, amivel modellezhetőek az egyes kezet és ujjakat érintő betegségek, és azok gyógyulási folyamatai.

Az innovatív eredményeket három fő területen lehet alkalmazni:

·         a jövő orvosainak biztosít lehetőséget, hogy az oktatás a technológia fejlődésével még korszerűbbé váljon;

·         vizuális segítséget nyújtva erősíti az orvos-beteg kapcsolatot és a kommunikációt;

·         javítja a műtéti előkészítés hatékonyságát, így precízebb, időhatékonyabb és kockázatmentesebb lehet az orvosok munkája.

A „Kiterjesztett valóság alapú, 3D orvosi képek és a valóság egyesített vizualizációját megvalósító, innovatív egészségügyi segédeszköz (zMed) fejlesztése az orvos-beteg kapcsolat és az oktatás támogatására” projekt a GINOP-2.2.1-15-2017-00083 számon valósult meg a zMed Kft., a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Pécsi Tudományegyetem hatékony együttműködése nyomán.

Legolvasottabb cikkeink