• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Lezárult az EESZT-oktatás első fázisa az egyetemen

Regionális hírek 2019.05.21 Forrás: Semmelweis Egyetem
Lezárult az EESZT-oktatás első fázisa az egyetemen

A végleges oktatási környezet kidolgozása és az oktatási tematika továbbfejlesztése májusban kezdődik.

A Semmelweis Egyetem mindhárom érintett karán sikeresen lezajlott az Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér (EESZT) használatának gyakorlati oktatása. Az Általános Orvostudományi, a Gyógyszerésztudományi és a Fogorvostudományi Kar ötödéves hallgatói az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és az egyetem közös szervezésében megtartott órákon az EESZT szolgáltatásait számukra karonként egyedileg kialakított rendszeren keresztül ismerhették meg és gyakorolhatták.

A tanórák helyszínéül szolgáló Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet és az ÁEEK 2018 tavaszán kezdte el az oktatáshoz szükséges előkészületeket, mostanra pedig – bő egy évvel később – a Semmelweis Egyetem valamennyi ötödéves orvostan-, gyógyszerész és fogorvostanhallgatója elvégezte a képzést. Az oktatás lényege az volt, hogy mindenki a maga szakterületén ismerkedjen meg az EESZT rendszerrel, amit a mindennapi munkája során használni fog – ismertette az oktatás gyakorlati képzésének megvalósításáért felelős Dr. Magyar Lóránt. Először informatikai fejlesztések zajlottak az egyes szakterületeknek megfelelően, hogy a valósággal teljesen megegyező egészségügyi platformok az oktatásra alkalmas módon legyenek használhatóak.

Mindhárom kar oktatása elméleti képzéssel kezdődött, majd a karok elvárásainak és a valós későbbi munkakörülményeknek megfelelő gyakorlati képzéssel folytatódott. Az Általános Orvostudományi Karon a hallgatóknak a rendelkezésre álló eKórtörténet és eProfil adatok alapján ki kellett választaniuk egy fiktív beteg számára a leginkább megfelelő gyógyszerkészítményt, amiről eReceptet állítottak ki. A gyakorlat végén, az EESZT lakossági portál segítségével történt a gyakorlati feladat ellenőrzése. A Gyógyszerésztudományi Kar ötödéves hallgatói medikai rendszeren keresztül megismerkedhettek a gyógyszerfelírás funkcióval, majd eRecept azonosító és TAJ-alapú lekérdezés segítségével gyakorolhatták a gyógyszerkiadás teljes folyamatát az EESZT-ben rögzített adatok ellenőrzésével együtt. A fogorvostanhallgatók a rendszer használatát a fogorvosi praxisoknak megfelelően gyakorolták: a beteg eProfil adatainak megtekintése után – csak virtuálisan – fogászati beavatkozást végeztek, amiről ambuláns lapot állítottak ki és feltöltötték az EESZT rendszerébe, mely szintén ellenőrzésre került a Lakossági portálon keresztül.

Az oktatások megvalósításával lezárult a projekt első fázisa – tájékoztatott az oktatás gyakorlati képzésének megvalósításáért felelős Dr. Magyar Lóránt, a tanfolyam helyszínéül szolgáló Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézet orvosa. A végleges oktatási környezet kidolgozása és az oktatási tematika továbbfejlesztése májusban kezdődik a Semmelweis Egyetem és az ÁEEK munkatársainak részvételével.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink