• nátha
    • Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

      Kutatók vizsgálják komolyan, létezik-e férfinátha?

    • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

      A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • melanóma
    • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

      Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

      Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Maratoni felolvasás az országos pszichiátriai intézetben a világnapon

Regionális hírek MA 12:05 Forrás: Weborvos
Maratoni felolvasás az országos pszichiátriai intézetben a világnapon

"Együtt olvasni, szépirodalmi történeteket megosztani, és azokon gondolkodni gyógyító erejű".

Maratoni, 12 órás felolvasással ünnepelték a lelki egészség világnapját október 10-én a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben. Az intézmény munkatársai mellett a kórház egykori betegei és hozzátartozóik is felolvastak, továbbá ismert művészek és sportolók is csatlakoztak a lelki egészség jelentőségét hangsúlyozó különleges rendezvényhez - tudatták közleményben.

Mint írtáűk, a világnap alkalmából tartott különleges kezdeményezés jól illeszkedik az országos intézet missziójába, amelynek részeként szeretnék felhívni a figyelmet a lelki egészség gondozásának fontosságára, csökkenteni a pszichiátriai problémákkal élőket és betegségeiket övező előítéleteket, továbbá bátorítani a segítségkérést.

„Noha minden ember életében előfordulnak, gyakran nehéz beszélni a megterhelő, fájdalmas érzelmi állapotokról, és a mentális zavarokat a mai napig számos stigma övezi. Hiszünk abban, hogy összefogással nagyon sokat tehetünk a hazai lakosság mentális egészségének megőrzéséért és fejlesztéséért. Országos intézetként szeretnénk elősegíteni az empatikus párbeszédet, továbbá erősíteni a nyitott és elfogadó attitűdöt a pszichiátriai betegségek vonatkozásában” – magyarázza Dr. Ézsi Robin, a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet megbízott főigazgatója.

Ennek jegyében a világnapon reggel 9 órától este 9 óráig az intézet munkatársai, művészek, sportolók, egykori betegek és hozzátartozóik egymást váltva folyamatosan olvastak fel 15 perces részleteket a lelki egészséghez kapcsolódó szépirodalmi művekből, mesékből és memoárokból. A rendezvényt Szabó-Kimmel Tamás színész nyitotta, őt követően pedig többek között Dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, Steigervald Krisztián generációkutató, Lékai Máté kézilabdázó, dr. Kiss Gergely és Jansik Szilárd vízilabdázók, Lisztes Krisztián labdarúgó, Novák Péter színész-énekes és Dr. Szigeti Szabolcs, a WHO Magyarországi Irodájának egészségpolitikai szakértője is megosztott a hallgatósággal egy-egy szövegrészletet. A napot Hábetler András orvos-operaénekes és Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója zárta.

„Olvasás közben az olvasott történet képként jelenik meg bennünk, a leírt szavak fantáziákat, érzéseket, emlékeket idéznek meg bennünk. A pszichoterápia során is érzésekkel, fantáziákkal, emlékekkel dolgozunk, az olvasás közbeni belső elmélyülés, egy történetbe merülés hasonlít a terápia állapotához. Intézetünkben az irodalomterápia módszerét is használjuk a betegek gyógyításában. A 12 órás felolvasással nem csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy olvasni jó, hanem arra is, hogy együtt olvasni, szépirodalmi történeteket megosztani, és azokon gondolkodni gyógyító erejű" – mutat rá Dr. Csigó Katalin intézeti vezető pszichológus, pszichoterapeuta.