• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Megalakult az operatív testület az Orosházi Kórházban

Regionális hírek 2020.03.14 Forrás: Weborvos
Megalakult az operatív testület az Orosházi Kórházban

Az intézet udvarán, az sbo mentőbejárata előtt áll az a sátor, ami a koronavírus kórházi és lakossági terjedését hivatott megakadályozni.

A koronavírus miatt kialakult országos helyzetre tekintettel az Orosházi Kórházban a hét közepén megalakult az Operatív Koronavírus Testület. A dr. Duray Gergő főigazgató által vezetett munkacsoportban helyet kapott az orvosigazgató és helyettese, az ápolási igazgató és helyettese, a sürgősségi- és az intenzív osztály vezető orvosa, a kórház gazdasági-, jogi-, személyügyi-, technikai- és üzemeltetési vezetője és az infekciókontroll munkatársai. Az ülésekre szükség esetén meghívják a kórházi osztályok vezetőit is. 

A stáb minden reggel ülésezik és áttekinti az előző nap kórházi tapasztalatait, figyelembe veszi az Operatív Törzs, a Magyar Kormány és az egészségügyi kormányzat által hozott döntéseket, határozatokat és hatósági ajánlásokat, ezeket pedig beépíti az adott napi eljárásrendbe. 

 

 – A koronavírus helyzet sok új feladatot ad a kórház összes dolgozójának. Alapvető érdekünk, hogy a betegek és a lakosság biztonságának megőrzése érdekében minél gyorsabban hozzuk meg a szükséges döntéseket. A következő napokban több változás is lesz a kórházi rendszerben, amiről folyamatosan tájékoztatjuk majd a közvéleményt – fogalmazott dr. Duray Gergő főigazgató.

Elkülönítő sátor készült a koronavírus gyanús esetekhez 

Az Orosházi Kórház udvarán, a Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) mentőbejárata előtt áll az a sátor, ami a koronavírus kórházi és lakossági terjedését hivatott megakadályozni. 

A kórházba érkező betegeket minden esetben az SBO triage (betegosztályozó) pultjánál kérdezik ki az oda beosztott egészségügyi dolgozók, a beteg tovább nem mehet. Ha a jelenleg érvényes protokoll alapján valakiről feltételezhető, hogy koronavírussal (COVID-19) fertőzött, akkor az illető kap egy sebészeti maszkot, és ebbe az elkülönítő sátorba kísérik. Így a fertőzésgyanús személy nem lép be a kórház területére, ezzel is csökkentve annak az esélyét, hogy a vírus bejusson az intézménybe. Mivel a jelenleg hatályos eljárásrend szerint Orosházán nem készül mintavétel, vírusteszt, így a személy addig várakozik a sátorban, amíg meg nem érkezik érte a mentő, és át nem szállítja a fertőző betegek fogadására kijelölt gyulai kórházba.

A sátorban elhelyeztek székeket, ágyakat, van mobil fűtés, ivóvíz, kézfertőtlenítő és rendelkezésre áll nyílt wifi kapcsolat is. A sátor mellett felállítottak két mobil illemhelyet, amit kizárólag a fertőzésgyanús betegek használhatnak, ezzel is védve a kórházi dolgozókat és az SBO-ra érkező betegeket.  

Halasztják a tervezett műtéteket, bezár a nappali kórház - a kórház vasárnap kiadott közleménye

Tekintettel a koronavírus (COVID-19) okozta egészségügyi veszélyhelyzetre, az Orosházi Kórház Operatív Koronavírus Testülete március 16-a hétfőtől visszavonásig – a lakosság és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében – több változást is életbe léptet a kórházban. 

Szüneteltetjük a fekvőbeteg ellátásban az elektív, azaz a tervezett ellátásokat, műtéteket (sebészet, szülészet-nőgyógyászat, urológia, szemészet, fül-orr-gégészet, stb). Kórházunk a fekvőbeteg osztályokon kizárólag sürgősségi betegeket lát el és nem halasztható ellátásokat végez. 

A látogatási tilalom miatt az osztályokhoz kapcsolt ambulanciákon (pl. fül-orr-gégészet, gyermekgyógyászat, sebészet, nőgyógyászat) a betegellátás tilos! Ezekről bővebben a Kórház utcai portaszolgálaton kapnak felvilágosítást az érdeklődők. 

Szünetel a Nappali Kórházi ellátás is, így a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály nappali részlegére nem lehet bejönni felvenni a kezeléseket. 

A járóbeteg szakellátást egyelőre nem korlátozzuk, de kérjük betegeinket, hogy amennyiben a tervezhető vizsgálatokat (labor, röntgen, ultrahang és egyéb szakrendelői vizsgálatok) a háziorvosuk is halaszthatónak tartja, a fertőzésveszély csökkentése érdekében csak a járványhelyzet után keressék fel szakrendelőinket, diagnosztikai részlegeinket. Megfázásos panaszok esetén kérjük minden esetben a sebészeti szájmaszk használatát! 

Amennyiben enyhék és nem súlyosak, életetkilátásaikat befolyásolók a panaszaik, az SBO gördülékeny működése érdekében kérjük, sürgős esetben először a háziorvossal, ügyeleti időben pedig a háziorvosi ügyelettel vegyék fel a kapcsolatot. Amennyiben lázzal járó, felső légúti hurutos panaszt észlel magán, abban az esetben kérjük, a kapcsolatfelvétel először telefonon történjen (háziorvos, háziorvosi ügyelet). 

A fent felsorolt döntések fő oka az, hogy a tervezett műtéti beavatkozások, az osztályokhoz kapcsolt ambuláns, illetve a nappali kórházi ellátások nagyon sok orvos-beteg találkozással járnak, ami veszélyhelyzetben egyrészt terheli a kórházi ellátó rendszert, másrészt sok egészségügyi eszköz (maszkok, egyszer használatos műtéti ruhák, sapkák, egyéb védőfelszerelések) felhasználásával jár, melyekre szükség lehet abban az esetben, ha a járvány Orosházán, illetve a kórházunk ellátási területén megjelenik. 

Mivel a COVID-19 vírus lappangási ideje hosszú (akár 14 nap) és a már fertőzött, de tüneteket nem produkáló páciensek továbbadhatják a vírust, ezek az orvos-beteg találkozások kockázatot jelentenek a kórházi dolgozókra és a betegekre egyaránt. Ezért arra kérjük a halasztható műtétre váró betegeinket, akkor se jöjjenek be a kórházba, ha a műtét időpontja a következő napokra szól. Kiértesítjük a tervezett műtétre váró összes beteget, illetve kérjük Önöket, vegyék fel a kapcsolatot telefonon keresztül kezelőorvosaikkal, osztályainkkal.  

Aki teheti, maradjon otthon, feleslegesen ne találkozzon másik emberrel, ne menjen közösségbe, mosson kezet és fertőtlenítsen! Mindezekkel sokat tehet a járvány terjedésének lassításáért!

 

Legolvasottabb cikkeink