• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

   Egyszerű módszer a melanoma korai felismerésére

  • Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

   Bőrrák megelőzés – praktikus tanácsok

  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

 • egynapos sebészet
  • Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Megduplázódott az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

   Egynapos sebészetet adtak át Karácsony Gergelyék

  • Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

   Új fejezet a műtétben, diagnosztikában Szabolcsban

Megkezdődött a felkészülés a fertőzött betegek fogadására

Regionális hírek 2020.10.27 Forrás: Weborvos
Megkezdődött a felkészülés a fertőzött betegek fogadására

Az orosházit is harmadhelyi felelős kórházzá jelölték ki, így megkezdődött a felkészülés a fertőzött betegek fogadására.

Az emberi erőforrások miniszterének október 23-i rendelete az Orosházi Kórházat – több másik intézménnyel együtt – harmadhelyi ellátóhellyé jelölte ki. A kórház csak abban az esetben fogad súlyos és középsúlyos, igazolt koronavírusos betegeket, ha a sorrendben előttünk lévő kórházak kapacitása megtelik - tudatta az intézmény sajtóközleménye.

A krónikus osztály betegeit áthelyezzük a főépületbe, így az esetlegesen hozzánk érkező koronavírusos betegek a többi pácienstől teljesen elkülönítve, külön épületben gyógyulhatnak, ezzel is növelve a betegbiztonságot. A kijelölés nem veszélyezteti a betegellátást, jelenleg műtétek nem maradnak el, minden beteget ellát az Orosházi Kórház - írták.

A Dél-Alföldön legelőször az elsőhelyi kijelölt kórházakba – Kiskunhalasi Semmelweis Kórház; Csongrád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, Deszk; Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja, Szeged – szállítják a mentők a kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt koronavírusos, valamint gyanús betegeket. 

Amennyiben ezek a kórházak telítődnek, bekapcsolódnak a másodhelyi ellátóhelyek. Régiónkban ez a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórháza Gyulán. Ha a gyulai kórház ellátási kapacitása is megtelik, a Dél-Alföldi régióban a harmadhelyi felelős kórházak következnek az alábbi sorrendben.

1.   Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza, Kecskemét

2.   Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál Tagkórháza, Békéscsaba

3.   Bajai Szent Rókus Kórház

4.   Orosházi Kórház

Az Orosházi Kórház tehát csak abban az esetben fogad kórházi ellátást igénylő, súlyos és középsúlyos, igazolt COVID-19 betegeket, ha a sorrendben előttünk lévő kórházak kapacitása megtelik.

A kiadott rendelkezés felkészülési időt biztosít a koronavírusos betegek fogadására és gyógyítására. Az utasítás szerint az újonnan kijelölt kórházaknak az összes finanszírozott ágyszámuk 20%-át kell a COVID betegek ellátására felkészíteni. Orosházán ez folyamatban van, de mindez nem veszélyezteti a betegellátást, jelenleg műtétek nem maradnak el, minden beteget ellátunk.

Az Orosházi Kórházban a járvány első hullámában meghozott rendelkezések – kötelező maszkviselés, fertőtlenítés, távolságtartás – továbbra is érvényben vannak. Ezeken felül továbbra is rendelkezésre áll a 6 konténerből kialakított elővizsgáló (pre triage), ahol már a kórház épületébe lépés előtt megtörténik a COVID gyanús esetek kiszűrése, és amennyiben fertőzött beteg érkezik a kórházba, a szintén tavasszal kialakított, a betegutaktól elválasztott légúti SBO részlegen történik a fertőzött beteg előzetes vizsgálata és ellátása - áll a közleményben.

 

Legolvasottabb cikkeink