• nátha
  • Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

   Fújd ki rendesen! Minden a nátháról

  • Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

   Alvadásgátló mellett a nátha terápiája sem egyszerű

  • A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

   A felsőlégúti nyavalyák könnyen megkeseríthetik a karácsonyt

 • melanóma
  • Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

   Ismeri a melanoma 15 rizikófaktorát?

  • A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

   A mesterséges intelligencia az anyajegyszűrésben

  • Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

   Segítenek a szűrőkampányok a melanoma felismerésében

 • egynapos sebészet
  • Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

   Duplájára nőtt az egynapos sebészeti ellátások aránya

  • Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

   Két és félszer több az egynapos műtét a győri Petz-kórházban

  • Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

   Egynapos ellátási egységet adtak át a pécsi szívcentrumban

Megszüntették az elkülönítést a pszichiátriai otthonban

Regionális hírek Forrás: MTI

Ombudsman: javultak a körülmények a szentgotthárdi pszichiátriai intézetben.

A korábban alkalmazott elzárás helyett csoportos és egyéni foglalkoztatással javítanak a nehezen kezelhető pszichiátriai betegek állapotán a szentgotthárdi intézményben - állapította meg Szabó Máté alapjogi biztos utóvizsgálata. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonának új vezetője márciusban megszüntette az elkülönítést szolgáló speciális részleget, és a helyén pszichoterápiás egyéni és csoportos rehabilitációs foglalkozásoknak helyet adó szobákat alakítottak ki.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai helyszíni vizsgálatuk során azt a tájékoztatást kapták, hogy az orvosok, ápolók a betegekkel együttműködésben enyhítik azokat a problémákat, amelyek kezelését korábban elzárással szándékoztak megoldani. Az elkülönítés helyett alkalmazott munka- és művészetterápiás, egyéni és csoportos foglalkozások jelentősen javítják a betegek állapotát, és kedvezően befolyásolják a személyzet és a bentlakók viszonyát - olvasható a jelentésről készített összefoglalóban.

Az ombudsman üdvözölte, hogy az intézetben a március elején bevezetett változtatásokat hosszú távra tervezik, és ehhez új munkatársakat is felvettek. Egy, a nemzetközi előírásoknak is megfelelő, valóban vállalható bentlakásos intézmény működésének körvonalai már most kirajzolódnak abban az elképzelésben, hogy Európa legnagyobb pszichiátriai intézményét emberi léptékű, kisebb egységekre bontják - vélekedett a biztos.

Szabó Máté egy 2010-es jelentésében - akkor még az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként - több alapjog sérelmét is megállapította a szentgotthárdi intézmény speciális részlegével kapcsolatban. Az ombudsman munkatársai a helyszíni vizsgálatuk során úgy találták, hogy többek között az emberi méltósághoz, a személyes szabadsághoz való joggal, valamint a jogbiztonság követelményével is ellentétes a részleg működése. Azt korábban azért hozták létre, hogy elkülönítsék a többi gondozottól a deviáns, időnként agresszív módon viselkedő bentlakókat.

Az alapvető jogok biztosa a héten több vizsgálatot is folytat a szentgotthárdi kistérségben: szerdán és csütörtökön felméri az ott élő nemzetiségek helyzetét, valamint a környezet állapotát, továbbá újabb helyszíni vizsgálatot tart a pszichiátriai betegek otthonában. Szabó Máté csütörtökön a szentgotthárdi polgármesteri hivatalban fogadóórát tart.

Legolvasottabb cikkeink