• nátha
  • Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

   Vazomotoros nátha – lehet, hogy ettől szenved hetek óta?

  • Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

   Ha a koronavírus nem lenne elég: épp mindenki náthás

  • Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

   Matematikai modellezés szerint náthává szelídülhet a koronavírus

 • melanóma
  • Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

   Melanoma: kevés ismeret, késői diagnózis

  • Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

   Melanoma: Jobb az esélye annak, aki nem egyedülálló

  • Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

   Friss kutatás: Több nő jár bőrgyógyászati szűrésre

 • egynapos sebészet
  • Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

   Bővítéssel orvosolják a helyhiányt Budaörsön

  • Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

   Jövő héttől ismét végezhető egynapos sebészeti ellátás

  • Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

   Felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat

Megszüntették az elkülönítést a pszichiátriai otthonban

Regionális hírek Forrás: MTI

Ombudsman: javultak a körülmények a szentgotthárdi pszichiátriai intézetben.

A korábban alkalmazott elzárás helyett csoportos és egyéni foglalkoztatással javítanak a nehezen kezelhető pszichiátriai betegek állapotán a szentgotthárdi intézményben - állapította meg Szabó Máté alapjogi biztos utóvizsgálata. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében azt írta: a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonának új vezetője márciusban megszüntette az elkülönítést szolgáló speciális részleget, és a helyén pszichoterápiás egyéni és csoportos rehabilitációs foglalkozásoknak helyet adó szobákat alakítottak ki.

Az alapvető jogok biztosának munkatársai helyszíni vizsgálatuk során azt a tájékoztatást kapták, hogy az orvosok, ápolók a betegekkel együttműködésben enyhítik azokat a problémákat, amelyek kezelését korábban elzárással szándékoztak megoldani. Az elkülönítés helyett alkalmazott munka- és művészetterápiás, egyéni és csoportos foglalkozások jelentősen javítják a betegek állapotát, és kedvezően befolyásolják a személyzet és a bentlakók viszonyát - olvasható a jelentésről készített összefoglalóban.

Az ombudsman üdvözölte, hogy az intézetben a március elején bevezetett változtatásokat hosszú távra tervezik, és ehhez új munkatársakat is felvettek. Egy, a nemzetközi előírásoknak is megfelelő, valóban vállalható bentlakásos intézmény működésének körvonalai már most kirajzolódnak abban az elképzelésben, hogy Európa legnagyobb pszichiátriai intézményét emberi léptékű, kisebb egységekre bontják - vélekedett a biztos.

Szabó Máté egy 2010-es jelentésében - akkor még az állampolgári jogok országgyűlési biztosaként - több alapjog sérelmét is megállapította a szentgotthárdi intézmény speciális részlegével kapcsolatban. Az ombudsman munkatársai a helyszíni vizsgálatuk során úgy találták, hogy többek között az emberi méltósághoz, a személyes szabadsághoz való joggal, valamint a jogbiztonság követelményével is ellentétes a részleg működése. Azt korábban azért hozták létre, hogy elkülönítsék a többi gondozottól a deviáns, időnként agresszív módon viselkedő bentlakókat.

Az alapvető jogok biztosa a héten több vizsgálatot is folytat a szentgotthárdi kistérségben: szerdán és csütörtökön felméri az ott élő nemzetiségek helyzetét, valamint a környezet állapotát, továbbá újabb helyszíni vizsgálatot tart a pszichiátriai betegek otthonában. Szabó Máté csütörtökön a szentgotthárdi polgármesteri hivatalban fogadóórát tart.

Legolvasottabb cikkeink