• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Megújult a Szentkirályi utcai Fogászati Intézet

Regionális hírek 2019.03.11 Forrás: Semmelweis Egyetem
Megújult a Szentkirályi utcai Fogászati Intézet

Négy új fogászati kezelő és egy röntgenhelyiség is helyet kapott az akadálymentesített részlegben.

190 millió forint saját forrásból újította fel a Fogorvostudományi Kar a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet Betegfelvételi és Sürgősségi Osztályát. Budapest egyetlen 24 órás sürgősségi fogászata fél évszázaddal ezelőtt újult meg utoljára. A hat hónapig tartó munkálatok során lecserélték a teljes gépparkot, bővítették a várótermet, ezen kívül új röntgen részleggel és sorszámkiadó rendszerrel szerelték fel az osztályt - adta hírül az intézmény honlapja.

A Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet Betegfelvételi és Sürgősségi Osztálya kiemelt jelentőséggel bír az egészségügyi alapellátásban, hiszen Budapest egyetlen NEAK finanszírozott, 24 órás fogászati osztályaként havonta több mint 5000 pácienst látnak itt el, akik a legkülönfélébb fogászati és szájsebészeti panaszokkal érkeznek – fogalmazott köszöntőjében Dr. Merkely Béla, hozzátéve, hogy az intézetnek a fogorvosképzésben is fontos szerepe van, hiszen mind graduális, mind posztgraduális szinten elsődleges gyakorlóhelynek számít.

A rektor elmondta: a Semmelweis Egyetemen – fennállásának 250. akadémiai évében – olyan feltételrendszert kell kialakítani, amely a betegellátás, a klinikai, azaz gyakorlati oktatás, valamint a kutatás és innováció számára is új lehetőségeket teremt. Az egyetemi képzések rangsorában már most is a legjobbak között szerepel a Semmelweis Egyetem, a Fogorvostudományi Kar pedig az egyik legjobb minőségű gyakorlati képzést kínálja Közép-Európában, Semmelweis Ignác szellemiségét alapul véve azonban mindig jobbá kell válni – mutatott rá a rektor. A mai napon ismét egy lépést tettünk abba az irányba, hogy az egyetem a világ top 100 felsőoktatási intézménye közé kerüljön – fogalmazott köszöntőjében.

Dr. Cserháti Péter, az Egészséges Budapest Program koordinálásáért felelős miniszteri biztos örömét fejezte ki a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet megújult Betegfelvételi és Sürgősségi Osztályának átadása kapcsán, valamint elismerően szólt arról, hogy a kar saját forrásból valósította meg a 190 millió forintos beruházást. Mint elmondta, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatójaként büszke az évek óta tartó szakmai együttműködésre, mely a Semmelweis Egyetemhez, egyebek mellett a Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézethez fűzi. Elmondta, két éve az intézet munkatársai látják el a Rehabilitációs Intézet helyszínén kialakított fogorvosi rendelőben a betegségük miatt mozgásképtelen rászorultak speciális fogászati ellátását.

A Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézet az ország egyetlen közalkalmazottakkal dolgozó közintézménye, mely a fogászati és szájsebészeti járóbetegellátás teljes spektrumát lefedi – mutatott rá köszöntőjében Dr. Kivovics Péter. Hozzátette: az osztály sürgősségi ellátási területe hivatalosan Budapest, de egyetemi intézményként az ország minden területéről érkeznek ide páciensek.

Az intézet igazgatója hangsúlyozta, a sürgősségi osztályt több mint 50 évvel ezelőtt újították fel utoljára, ezért a jelenlegi korszerűsítés időszerű volt. Kiemelte, a hat hónapig tartó felújítás során kicserélték a teljes gépészetet, burkolatokat, és megújították a gépparkot, akadálymentesítették az osztályt, a várakozási idő tervezhetőségének érdekében sorszámkiadó rendszert vezettek be, a most kiépített új röntgen részlegnek köszönhetően pedig részben tehermentesíteni tudják a Radiológiai Osztályt. Az igazgató beszédében köszönetet mondott a Fogorvostudományi Karnak a finanszírozásért, valamint az intézet összes dolgozójának, akik lehetővé tették, hogy az átépítés hat hónapja alatt is zavartalanul folyhatott az intézet oktatási, gyógyítási és kutatási tevékenysége. (Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink