• nátha
  • A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

   A nátha ellen a mai napig nem tudunk mit tenni

  • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

   Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

  • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

   Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

 • melanóma
  • Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

   Drámai mértékben nő a melanomás esetek száma

  • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

   Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

  • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

   A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

 • egynapos sebészet
  • Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

   Egynapos sebészet Pakson: hamarosan újraindulhat az ellátás?

  • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

  • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

   Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

Megújult az Arcrekonstrukciós Centrum az SE klinikáján

Regionális hírek 2022.11.02 Forrás: Semmelweis Egyetem
Megújult az Arcrekonstrukciós Centrum az SE klinikáján

Nemcsak veleszületetett arc fejlődési rendellenességgel, hanem általános fül-orr-gégészeti panaszokkal is felkereshetik őket.

Új, oktatási funkciókat is ellátó műtő egységgel, sokoldalúan használható modern CT berendezéssel adták át a megújult Arcrekonstrukciós Centrumot a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai épületében. Továbbá kialakítottak az intézet belső udvarán egy szabadtéri pihenőteret a gyakorlatukat itt töltő hallgatók számára. A beruházás egyetemi és pályázati forrásokból, valamint jelentős részben a Bókay Gyermekklinikáért Közhasznú Alapítvány gyűjtési akciójából és külső adományozók segítségével valósulhatott meg, mintegy 160 millió forint értékben - számolt be róla az egyetemi portál.

Az új Arcrekonstrukciós Centrum mind a három egyetemi alapfeladatot – az oktatást, kutatást, és betegellátást – egy helyen, átfogóan, multidiszciplinárisan tudja megközelíteni – mondta köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor. Hozzátette, a gyermekeket nem kell ide-oda küldözgetni, hanem rendelkezésre áll a szakembergárda, szakmai háttér: sebészet, fül-orr-gégészet, logopédia, szoptatási tanácsadás, pszichológia, genetika, amely valódi teammunkát jelent, így az itt kezelt gyermekek teljes egészében rehabilitálódhatnak.

Mintegy 1200 ajak- és szájpadhasadékos gyermeket érint a centrumban nyújtott ellátás – emelte ki a rektor. Az új orvosi képalkotó berendezéssel a fogak és az arckoponya részletgazdag megjelenítése mellett az arcüregek, a közép- és belsőfül is vizsgálható, és fül-orr-gégészeti, illetve fogászati gócszűrésre is alkalmas, valamint a műtéti rekonstrukció optimális stratégiájának megválasztásához fontos.

Az elmúlt években, különösen a koronavírus-időszak óta jelentősen megnőtt az itt ellátandó gyermekek száma, ez adta az alapját annak, hogy ez az önálló egység létrejöhetett – emelte ki dr. Nagy Krisztián egyetemi docens. Az Arcrekonstrukciós Centrum vezetője kifejtette, a fekvőbetegeket ellátó osztályból, ambuláns egységekből és műtőből álló részleg az előírásoknak megfelelő szakmai szinten biztosítja az ellátást: az osztályon 5 sebész, 2 fül-orr-gégész, 3 szakápoló, 3 logopédus, szoptatási tanácsadónő, és külön páciens-koordinátor foglalkozik a betegek menedzselésével. A szakember hozzátette, többségében négyévesnél fiatalabb gyerekeket látnak el, de ezen belül minden második betegük egyévesnél is fiatalabb, az ágyak ennek megfelelően vannak kialakítva.

A műtőberuházás része volt a modern levegőztető-rendszer, a műtőasztal, műtő lámpák, és a megfelelő műszerezettség. Nemcsak veleszületetett arc fejlődési rendellenességgel, hanem általános fül-orr-gégészeti panaszokkal is felkereshetik őket – tette hozzá.

Az új CBCT (Cone Beam Computed Tomography) készülékről dr. Nagy Krisztián osztályvezető elmondta, azért választották ezt a gépet, mert alacsony sugárdózis mellett a lehető legjobb képminőséget adja. Állítható magasságú, és a leképzett terület finom beállításával az adott területre fókuszálhatnak. A hagyományos CT berendezésnél korszerűbb eszközre az itt kezelt gyermekek gócszűrése miatt volt szükség, de ezen kívül alkalmas az általános fül-orr-gégészeti vizsgálatokra, az arcüregek vizualizációjára, és a teljes arckoponya leképezésére. Az alacsony sugárdózis, illetve a változtatható leképzési terület miatt különböző korú betegek esetében is optimális képeket tudnak elkészíteni. A készülékkel az ilyen jellegű radiológiai berendezések között egyedülálló módon mozgóképek is készíthetők.

A CBCT által készített képanyag számítógépre vihető, és azok a különböző sebészi tervező szoftverek segítségével képesek arra, hogy a kiadott képanyagot számítógépen felhasználják a maxillofaciális sebészetben, állkapocsműtétek tervezésében, 3D nyomtatásban.

További részletek a teljes beszámolóban

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)