• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Megújult az SE Anatómiai Intézet műtője és tetemkamrája

Regionális hírek 2022.12.09 Forrás: Semmelweis Egyetem
Megújult az SE Anatómiai Intézet műtője és tetemkamrája

Az anatómia tanszék az egyetlen, amely az egyetem jogelődjének több mint 250 éves megalapítása óta változatlanul tartja jogfolytonosságát.

Átadták az egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének új interdiszciplináris műtőjét, illetve felújított tetemkamráját. A megnyitón dr. Merkely Béla rektor reményét fejezte ki, hogy a fejlesztés a posztgraduális képzésben is új távlatokat nyit, valamint hangsúlyozta: a cél az, hogy egyetemi támogatással az intézet 125 esztendős épülete idővel teljes egészében megújuljon.

Dr. Merkely Béla emlékeztetett arra, hogy az anatómia az orvos- és egészségtudomány alapja, amely stabil kiindulópont minden szakember számára, emellett az anatómia tanszék az egyetlen, amely az egyetem jogelődjének több mint 250 éves megalapítása óta változatlanul tartja jogfolytonosságát.

„Tudatosítanunk kell, hogy a szerteágazó ismeretanyagból mi a graduális képzés része, és mi az, ami a klinikumban is hasznosítható; szerencsére a most átadott, minden szempontból megújult műtő felszereltségén egyértelműen látszanak a kapcsolódási pontok a különböző diszciplínák irányába” – fogalmazott a rektor. Hozzátette: a helyiség azt mutatja, hogy az anatómia jó irányba fejlődik, amelynek révén nemcsak a graduális képzésben, hanem a posztgraduális képzésben is további lehetőségek nyílnak, emellett pedig igényes hallgatók kívánságait, adott esetben kutatási ambícióit is ki tudják majd szolgálni.

Mint elmondta, a második rektori ciklus programjának előkészítése során egyre nyilvánvalóbb, hogy a fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges a bevételek növelése, illetve a fenntarthatóság biztosítása. Ennek megfelelően az anatómiának is meg kell keresnie azt a területet, ahol előreléphet, és a piaci partnerekkel együttműködve maximálisan kihasználhatja a megújult tereket. 

Dr. Alpár Alán rektorhelyettes, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatója hangsúlyozta: képzésük erőssége a valós élményen alapuló tudásanyag, az elkövetkezendőkben pedig megnövekedett számban fogadnak elsőéves hallgatókat, akiknek jelentős része már német vagy angol nyelven tanul. Mint elmondta, a megújult infrastruktúra kettős célt szolgál: az új plasztinációs egységgel kibővült tetemkamra a graduális képzést, az interdiszciplináris műtő pedig a posztgraduális képzéseket, a rezidens programot, az ipari fejlesztéssel egybekötött sebészi diagnosztikát támogatja.

„Igazgatóként új, kiemelt profilnak tekintem és kívánom fejleszteni a makroszkópos anatómiai tudáson alapuló tudományos kutatásokat” – tette hozzá dr. Alpár Alán, megemlítve a doktori iskola egyik programjában elért eddigi sikereiket. Az épület felújítása kapcsán kitért a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézetet is ellátó fűtésrendszer korszerűsítésére, amely immár feleakkora fogyasztással működik, majd köszönetet mondott az egyetem vezetésének, hogy felismerte és támogatta ezt a nagy léptékű beruházást.

Az Anatómiai Intézet tetemtárolója az ország legnagyobb ilyen funkciójú részlege. A nagyjából 300 négyzetméteres terület holttest előkészítő helyiségeinek egy része ugyanazt a funkciót látja el ma is, mint évtizedekkel ezelőtt – a 21. századi technika beköltözésével azonban komoly változások történtek. Számos terület biztosít új, regionálisan egyedülálló lehetőséget az anatómiai tetemkezeléshez, mint például az egész testek plasztinálására is alkalmas berendezés, a helyi szennyvízkezelő rendszert pedig korszerű környezetvédelmi szempontok alapján tervezték újra.

Az új interdiszciplináris műtő egy 70 négyzetméteres helyiség 10 munkaállomással, ahol központi sűrítettlevegő-hálózat, műtőlámpák és hatalmas kivetítőkkel ellátott demonstrációs asztal segíti a munkát, sőt a terület sugárvédelme is megoldott. A műtő akár 20 fős tanfolyamok tartására is alkalmas, melyek a graduális oktatást külön helyiség lévén hétköznap sem zavarják majd. A beruházásnak köszönhetően tehát az eddig magánintézményekben vagy közkórházakban zajlott kurzusoknak is az intézet adhat otthont a jövőben.  További részletek a teljes beszámolóban olvashatók.

(Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem)

Legolvasottabb cikkeink